Piše: C. R.

Kriptovalute so zajele finančni svet, industrija veriženja blokov pa doživlja pravo eksplozijo. Zato imajo ljubitelji kriptovalut veliko izbiro. Vendar pa so trenutno vsi osredotočeni na eno stvar: Decentralizirane finance ali DeFi.

Ljudje iščejo nove načine za preučevanje svojih finančnih možnosti, kar je privedlo do pojava DeFi. Decentralizacija tako vstopa na novo področje finančnih storitev, ki je hkrati zaupanja vredno in pregledno. V primerjavi s centraliziranimi bankami, ki jih poznamo danes bi pričakovana decentralizirana tehnologija veriženja blokov popolnoma spremenila finančni sektor.

Ne glede na to ali ste neofit na področju veriženja blokov ali navdušenec nad kriptovalutami, se morate zavedati tehnologije DeFi in njenih posledic za prihodnost.

Ta članek obravnava 4 inovativne pobude DeFi, ki bodo vplivale na globalne in tradicionalne finančne perspektive.

Najbolj inovativni projekti DeFi
1. Hashstack
Odprti protokol Hashstack je prva rešitev DeFi za posojanje pod kritjem. Omogoča pridobivanje posojil z razmerjem med zavarovanjem in posojilom 1 : 3, kar je najvišje.

Ljudje, ki si izposodijo denar prek protokola Open, lahko to storijo z le 100 dolarji zavarovanja, kar pomeni, da si lahko izposodijo do 300 dolarjev. Izplačajo lahko 70 USD (do 70 % zavarovanja), 230 USD pa uporabijo kot denar za trgovanje v platformi.

Po drugi strani pa je posojanje na podlagi “defaulta” trenutno pretirano zavarovano z zavarovanjem. V povprečju posojilojemalec predloži 42 odstotkov več zavarovanja, kot ga potrebuje za želeno posojilo. To povzroča sistemsko težavo pri zasnovi, ki se odpravlja s protokolom Open.

S premalo zavarovanimi posojili, učinkovito uporabo sredstev ter razmejitvijo vlog in posojil glede na minimalno trajanje obveznosti odprti protokol odpravlja ugotovljene neučinkovitosti v današnjem decentraliziranem okolju finančnih posojil (MCP). MCP izboljšuje predvidljivost sistemskega priliva in odliva likvidnosti. Pametna veriga Binance služi kot temelj za odprti protokol. Njena javna testna mreža je že v delovanju z več kot 5 milijoni USD skupne zaklenjene vrednosti.

Značilnosti sistema Hashstack
Odprti protokol predstavlja pomemben korak k zagotavljanju samostojnih, nezavarovanih posojil. Pri tem ni nobenih predpogojev, kot sta kreditna ocena ali sidranje.
RRP in APY sta stabilnejša zaradi ločenih vlog, posojil in optimalne uporabe sredstev.
Open bo v okviru svojih pomembnih tržišč vključeval sredstva iz drugih verig, kot je ethereum.

2. DeFiChain
Denarji dTokens so eden izmed najbolj inovativnih produktov na področju DeFi. Temeljijo na decentraliziranem sistemu posojanja DeFiChain. Ta sistem ljudem omogoča, da na podlagi oraclovih cen in številnih drugih dejavnikov ustvarjajo “predstavitve” delnic, obveznic in drugega premoženja. Hramba je najpomembnejše orodje za izdelavo žetonov dTokens. To je denarnica v kateri lahko hranite svoje kriptovalute in jih uporabljate kot zavarovanje za kovanje in izdajanje žetonov.

Oglejmo si, kako bi lahko družba DeFiChain to uredila. Na primer delnica družbe Tesla: TSLA je dejanski simbol za delnico družbe Tesla. Vendar je zaradi načina kako so uporabniki sistema DeFiChain ustvarili žetone dToken, TSLA postala dTSLA. Vredno je ponoviti, da lastništvo žetona dTSLA ne pomeni, da je uporabnik lastnik družbe TSLA.

Zato te žetone ustvarjajo uporabniki njihova vrednost pa v prvi vrsti določa notranjo vrednost katerega koli decentraliziranega sredstva, ki jo nanj (prek trgovanja na borzi DEX) postavi skupnost. Da bi omogočili trgovanje s temi žetoni dToken, moramo uporabljati verige blokov, kar pomeni, da lahko napredujemo s pravičnejšim finančnim sistemom za vse udeležence.

3. Laboratorij za kolonije “Colony”
Colony je prvi sklad, ki ga vodi skupnost in je usmerjen v prihodnost. Fundacija Avalanche je ta projekt že podprla in vanj vložila sredstva, zato gre dejansko za Avalanchevo prizadevanje.

Colony je zbirka pametnih pogodb, ki služijo kot temelj za temeljno delovanje organizacije. Ta projekt poleg financiranja obravnava tudi lastništvo, strukturo in moč spletnih skupin.

Kje torej lahko začnete? Žetoni so prva stvar, ki jo boste potrebovali. Programi DeFi, kot je Colony za delovanje v omrežjih potrebujejo lastne žetone. Za identifikacijo teh žetonov lahko vsakdo uporabi simbol, ki se uporablja na borzah.

Ko kupite žetone jih morate prenesti v denarnico, ki podpira program Colony. Žetoni se bodo uporabljali za premikanje denarja. Ker se pri premikanju sredstev zaračunajo pristojbine za transakcije boste želeli poiskati omrežje z najnižjimi cenami. Prav tako bodite previdni pri izbiri omrežja saj se prepričajte, da ste izbrali pravilno omrežje. Pametno je, da opravite raziskavo, da ne postanete žrtev prevare.

4. AAVE
Aave je decentralizirano finančno omrežje v katerem lahko uporabniki posojajo in izposojajo bitcoine. Pametne pogodbe kriptoskupine omogočajo medsebojno posojanje na platformi. Ljudje želijo bodisi posojati kriptovalute, da bi zaslužili obresti, bodisi si izposojati denar, da bi plačali obresti.

Podlaga za Aave je veriga blokov Ethereum. Pametne pogodbe imajo popoln nadzor saj so uporabniki odvisni od sistema algoritmov in računalniškega omrežja v katerem teče Aave, da nadzorujejo vsa svoja sredstva. Tradicionalnim bankam in finančnim organizacijam ni več treba zaupati ali poslati svojega denarja.

Zaključek
Pomembna prednost sistema DeFi je, da zaradi njega vmešavanje posrednikov in borznih posrednikov ni potrebno. Velja tudi za učinkovitejši finančni instrument v državah s šibkimi finančnimi institucijami saj lahko vsakdo vzpostavi DeFi in uporablja dApps za nemoteno upravljanje denarja.

Kljub številnim prednostim pa si je težko pridobil splošno priljubljenost. Morda zato, ker večina ljudi nima rednega dostopa do takšnih strani. Poleg tega je stari finančni sistem, ki ga sestavljajo korporacije in denarni regulatorji še vedno previden do nove tehnologije. Kljub temu se mora vsak projekt, če želi biti del prihodnosti, prilagoditi več verižnemu okolju. V nasprotnem primeru bo zastarel.

Vir: zycrypto.com