Piše: C. R.

Ali so žetoni kot je Bitcoin “digitalno” zlato? In če je tako ali imajo vse potrebno, da premagajo inflacijo pošast, ki zdaj povsod preži na fiat valute?

Kriptožetoni so bili različno predstavljeni kot sredstvo, ki je odporno na inflacijo in kot digitalni odgovor na zlato. Toda kako natančni so ti opisi? Ob naraščajoči inflaciji je odgovor morda že za vogalom.

Problem inflacije
Vsi, ki imajo fiat prihranke se bojijo strašne besede “kako?”. Toda po letih nizke ali skoraj ničelne inflacije v številnih delih sveta se nenadoma zdi, da se ne moremo izogniti besedam o prihajajočem inflacijskem viharju.

V letu 2021 se je veliko govorilo o inflacijskih žariščih v Turčiji, Argentini, Venezueli in podobnih državah.

A medtem, ko so te države nekoč veljale za izjeme države, ki že desetletja živijo brez inflacije zdaj objavljajo zaskrbljujoče številke. V državah, kot sta Združeno kraljestvo in Združene države Amerike se centralne banke zdaj znajdejo pod vse večjim pritiskom, da v boju proti inflaciji zvišajo obrestne mere.

Vendar problema ni mogoče tako zlahka pomesti pod preprogo. Plače na Zahodu naraščajo cene hrane po vsem svetu strmo naraščajo povišanje cen energentov pa postaja stalnica.

Če je inflacija zdaj samoumevna je logično pričakovati, da se bodo imetniki fiat valut odzvali. Takšni pritiski vlagatelje seveda silijo k “varnim sredstvom” – tradicionalno k delnicam blue-chipov in zlatu. V zadnjem času pa ima kategorija “varnega premoženja” novega člana: kriptovalute.

Ali kriptovalute delujejo kot hranilniki vrednosti?
Številni pomembni ekonomisti menijo, da je temu tako nekateri pa bitcoin in podobno imenujejo “digitalno zlato”.

Eden od pomembnih primerov je direktor Visa Alfred Kelly, ki je lani dejal: “Na vsa [kriptoaktivna] sredstva gledamo kot na digitalno zlato. Večinoma jih imamo kot sredstva, ki se v tem trenutku ne uporabljajo kot oblika plačila na pomemben način.”

Tako kot pri zlatu ali delnicah “varne stave” pogosto prihaja do nihanja cen saj so preprosto preveč dragocene, da bi lahko dosegle dno. Prav tako so varno oddaljene od valutnih trgov kar pomeni, da jih lahko potegne v obdobja nestanovitnosti povezane s fiat valutami vendar nikoli (ali vsaj tako pravi teorija) ne morejo doživeti hiperinflacijskih pritiskov, ki lahko povzročijo zlom valute kot je to storila Nemčija v dvajsetih letih prejšnjega stoletja

Čeprav turška lira in argentinski peso nista na isti ravni se tudi onadva vse bolj približujeta neizogibnemu valutnemu kaosu.

V obeh državah se kriptovalute hitro uvajajo. Turki dnevno opravijo milijon transakcij s kriptovalutami je prejšnji mesec poročal Reuters. V Argentini je celo predsednik označil kriptovaluto za “nekoliko trdo valuto”, ki ima moč, da “izniči inflacijo”.

Ali je v vsem tem res kaj resnice?
Ta mesec je župan Ria de Janeira dejal, da namerava brazilsko mesto 1 % svojih zakladnih rezerv hraniti v kriptovalutah. Podobno so se odločila tudi druga mesta medtem, ko v medijih kot sta CNBC in Time zdaj ne manjka večinskih finančnih svetovalcev, ki govorijo o prednostih nakupa kriptovalut. Večina jih zdaj vlagateljem svetuje naj imajo v svojih portfeljih vsaj majhen delež kriptovalut (večinoma 10 % ali manj).

Zdi se, da si svetovne politike te nasvete začenjajo jemati k srcu.

Ali lahko kriptovalute dejansko nadomestijo fiat?
Večina kritikov meni, da je šibka točka kriptovalut njihova uporaba kot oblika plačila. Kelly iz podjetja Visa je le eden od tistih, ki so opozorili, da se zdi, da ljudje z veseljem kupujejo, trgujejo in hranijo kriptovalute vendar se zdi, da svojih kovancev niso pripravljeni porabiti za blago ali storitve.

Visoke pristojbine za gorivo počasne cene in cene transakcij se pogosto navajajo kot zaviralni dejavniki medtem, ko spodbude za plačevanje s kriptovalutami doslej niso zacvetele. Vendar so se pojavile rešitve, ki so prijazne do mikroplačil vključno z Bitcoin Lightning Network, ki ga je zagovarjala Bitcoinom naklonjena vlada salvadorskega predsednika Naiba Bukeleja.

Bukelejeva vlada je lani sprejela BTC kot zakonito plačilno sredstvo in od takrat z javnimi sredstvi kupila na stotine žetonov. To pomeni, da se kriptovalute v tej srednjeameriški državi zdaj preizkušajo ne le kot zakladna rezerva (hranilnik vrednosti) temveč tudi kot plačilno sredstvo.

Ker sta to morda dve ključni lastnosti, ki ju mora imeti sredstvo, če se želi imenovati valuta bomo morda kmalu ugotovili ali ima kriptovaluta res vse potrebno, da se lahko kosa s fiat denarjem!

Vir: fxempire.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj