Piše: C. R.

Skupnost kriptovalut se pripravlja na nadaljnje tiskanje denarja, saj je Jerome Powell dobil še en mandat kot predsednik Federal Reserve.

Ameriški predsednik Joe Biden je Jeroma Powella uradno ponovno imenoval za predsednika Federal Reserve, njegova konkurentka Dr. Lael Brainard pa je postala podpredsednica. S tem je Powell na položaju še štiri leta, kar bo omogočilo, da se njegov program za reševanje inflacije preizkusi.

Še štiri leta za Jeroma Powella
Biden je svoja imenovanja predstavil v današnji izjavi Bele hiše. Svojo odločitev je utemeljil s tem, da Powellovemu “odločnemu ukrepanju” pripisuje zasluge za zmanjšanje brezposelnosti v ameriškem gospodarstvu in razmeroma hitro okrevanje.

“Predsednik Powell je zagotovil stabilno vodenje v izjemno zahtevnem obdobju, vključno z največjim gospodarskim upadom v sodobni zgodovini in napadi na neodvisnost Federal Reserve,” je zapisano v izjavi.

Predsednik je tudi izrazil priznanje Powellovi in Brainardovi za “skupno prepričanje”, da je treba obravnavati gospodarski vpliv podnebnih sprememb. Medtem ko sta tradicionalni nalogi Fed ohranjanje nizke brezposelnosti in nizke inflacije, je dejal, da sta oba “preusmerila” njene cilje.

Powell je položaj predsednika Fed prevzel februarja 2018. Brainardova je postala članica odbora leta 2014, potem ko je opravljala funkcijo podsekretarke na ameriškem ministrstvu za finance.

Powell se je po pandemiji in svetovnih zaporah odzval s sklicevanjem na vladne spodbude brez primere, da bi ublažil ameriško gospodarstvo. Tako je bilo v zadnjih 12 mesecih pod njegovim vodstvom natisnjenih 40 % ameriških dolarjev, ki so trenutno v obtoku. Mnogi ugibajo, da je to v veliki meri prispevalo k naraščajoči inflaciji v državi, ki je prejšnji mesec dosegla 30-letni vrh.

Powell je medtem napovedal načrte za zmanjšanje mesečnega programa nakupa obveznic v višini 120 milijard dolarjev, da bi se spopadel z naraščajočimi cenami.

Powell o bitcoinih
Prejšnji mesec je Powell potrdil, da ne namerava prepovedati kriptovalut, vključno z bitcoinom. Vendar se je strinjal s prepričanjem predsednika Komisije za vrednostne papirje in borzo Garyja Genslerja, da stabilni kovanci potrebujejo regulacijo.

V začetku leta je predsednik prepoznal Bitcoin kot potencialno nadomestilo za zlato, ne pa tudi za ameriški dolar. Bitcoin je označil za “špekulativno” in “propadlo valuto” zaradi njene domnevne nezmožnosti, da bi služila kot hranilnik vrednosti ali menjalno sredstvo.

Vendar se bitcoinisti s tem ne strinjajo. Senatorka Cynthia Lummis je pred kratkim predlagala uporabo bitcoinov za “stabilizacijo” sicer nestabilnega ameriškega dolarja, ki je po njenih besedah pod Powellovim vodstvom v “krču”. Medtem je Anthony Pompliano – youtuber, ki redno objavlja prispevke o inflaciji – svojim sledilcem po Powellovem ponovnem imenovanju dejal, naj se “pripnejo”.

Vir: cryptopotato.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj