Piše: C. R.

Bitcoin je padel za skoraj 3 odstotke in se že šesti dan zapored vztrajno znižuje. To se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko je 10. novembra 21 dosegel rekordno vrednost 68.789 dolarja (60.919 eura).

V zadnjem tednu je Bitcoin padel za skoraj 11 odstotkov in trenutno trguje pri 56.868 dolarjih (50362 eura), v manj kot dveh tednih pa naj bi izgubil skoraj 20 odstotkov, je poročal Bloomberg.

Vendar je nestanovitnost precej redna in popravki niso razlog za preplah. Pravzaprav je Bitcoin celo v zadnjih 24 urah padel za skoraj 3 odstotke in tako vztrajno padal že šesti dan zapored. In to le nekaj dni po tem, ko je 10. novembra 21 dosegel rekordno vrednost 68.789 dolarja (60.919 eura).

Na področju kriptovalut se je veliko dogajalo tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Medtem ko v Indiji trenutno potekajo razprave o zakonodaji na področju kriptovalut, ki bo morda predložena na zimskem zasedanju parlamenta, so se številne ugledne indijske borze na tem področju odločile, da bodo prekinile svoje kampanje ozaveščanja javnosti. Obstajajo ugibanja, da bo kriptovaluta regulirana kot razred sredstev, malo verjetno pa je, da bo dobila dovoljenje za transakcije.

Ker različne zainteresirane strani čakajo na jasnost v zvezi s kriptovalutami, se je vzajemni sklad Invesco Mutual Fund iz istega razloga odločil odložiti uvedbo svojih skladov skladov CoinShares Global Blockchain ETF, ki jih je odobril SEBI.

Na mednarodni ravni številni navdušenci nad bitcoini pričakujejo izplačilo zdaj že propadle borze Mt.Gox, ki prihaja sedem let po vdoru v borzo in kraji 8.50.000 BTC, od katerih jih je 80 odstotkov pripadalo strankam. Izterjava, ki je sicer delna, saj bo skupno izplačilo znašalo le 1 50 000 BTC, bo izvedena postopoma. To bi lahko znatno povečalo ponudbo bitcoinov na trgu, kar je sprožilo strahove, da bi se lahko cene bitcoinov še bolj znižale.

Poleg tega je komisija SEC (Securities and Exchange Commission) zavrnila predlog borze Cboe BZX za uvrstitev Bitcoin ETF, in sicer sklada VanEck bitcoin fund. ETF naj bi sledil gibanju cen največje svetovne kriptovalute, vendar je SEC na ta predlog izglasovala veto, pri čemer je navedla neustrezne ukrepe za zaščito vlagateljev pred goljufivimi praksami. Poleg tega Kitajska močno omejuje rudarjenje kriptovalut, da bi zmanjšala ogljični odtis države in postala energetsko učinkovita, IRS (Internal Revenue Services) pa razmišlja o zasegu kriptovalut v vrednosti več milijard eurov, povezanih z davčnimi goljufijami in drugimi kaznivimi dejanji, zato so obeti za kriptovalute morda videti mračni, vendar premislite še enkrat!

Kljub 17-odstotnemu padcu po dosegu vrha bitcoin še vedno vzbuja prepričanje bikov, pri čemer strokovnjaki napovedujejo strm povratek prehodnega razpoloženja, saj so temeljni dejavniki videti neverjetno pozitivni.

Vir: moneycontrol.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj