Piše: C. R.

Bitcoin je v soboto izgubil skoraj tretjino vrednosti, saj je kombinacija pobiranja dobičkov in makroekonomskih pomislekov povzročila prodajo kriptovalut v vrednosti skoraj milijarde dolarjev.

Bitcoin je bil ob 9.20 po srednjeevropskem času za 12 odstotkov nižji in je znašal 47.495 dolarjev (41.980,83 eura). Med sejo je padel celo na 41.967,50 dolarja (37.095,07 eura), tako da je skupna izguba v tem dnevu znašala 22 odstotkov.

Do 22.01 po srednjeevropskem času se je nekoliko okrepil na 48.752,15 USD (43.092,03 EUR), potem ko je od prejšnjega zaključka izgubil 4.991,54 USD (4.412,02 EUR).

Obsežna razprodaja kriptovalut je povzročila tudi padec vrednosti ETH, kovanca, povezanega z omrežjem veriženja blokov Ethereum, za več kot 10 odstotkov.

Tudi ta je odskočil in izgubil 3,61 odstotka na 4.070,52 dolarja (3.597,93 eura), s prejšnjega zaključka pa je izgubil 152,28 dolarja (134,60 eura).

Po podatkih platforme za podatke o kriptovalutah Coingecko se je tržna kapitalizacija 11.392 kovancev, ki jih spremlja, zmanjšala za skoraj 15 odstotkov na 2,34 bilijona dolarjev (2,07 bilijona evrov). Ta vrednost je prejšnji mesec, ko je bitcoin dosegel rekordnih 69.000 dolarjev (60.989 evrov), za kratek čas presegla 3 bilijone dolarjev (2,65 bilijona evrov).

Zakaj so se trgi zrušili?
Padec je sledil nestanovitnemu tednu na finančnih trgih. Svetovne delnice in donosi referenčnih ameriških obveznic so v petek padli, potem ko so podatki pokazali, da se je rast števila delovnih mest v ZDA novembra upočasnila, različica koronavirusa Omicron pa je vlagatelje spravila v negotovost.

Justin d’Anethan, vodja prodaje na borzi kriptovalut EQONEX s sedežem v Hongkongu, je dejal, da je opazoval povečanje količnikov finančnega vzvoda na trgih kriptovalut, pa tudi to, kako so veliki imetniki svoje kovance iz denarnic prenašali na borze. Slednje je običajno znak namere za prodajo.

“Zdi se, da so kiti v kriptografskem prostoru prenesli kovance na mesto trgovanja, izkoristili bikovsko nagnjenost in finančni vzvod maloprodajnih trgovcev ter nato potisnili cene navzdol,” je dejal.

Do razprodaj prihaja tudi pred pričanjem vodstvenih delavcev osmih večjih podjetij za kriptovalute, vključno s finančno direktorico Coinbase Global Alesio Haas in izvršnim direktorjem FTX Trading Samom Bankman-Friedom, pred odborom za finančne storitve predstavniškega doma ameriškega kongresa 8. decembra.

Zaslišanje bo prvo pričanje glavnih akterjev na trgih kriptovalut pred ameriškimi zakonodajalci, saj se oblikovalci politik spopadajo s posledicami kriptovalut in s tem, kako jih najbolje regulirati.

Trgovci s kriptovalutami postajajo medvedji
Prejšnji teden je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) zavrnila drugi predlog sklada za trgovanje na borzi s spotom bitcoin, ki ga je predložila družba WisdomTree.

Podatki druge platforme Coinglass so pokazali, da je bilo v zadnjih 24 urah likvidiranih za skoraj 1 milijardo dolarjev (883,9 milijona evrov) kriptovalut, največ na digitalni borzi Bitfinex.

“Če kaj, potem je to priložnost za nakup padca za številne vlagatelje, ki so morda prej imeli občutek, da so zamudili čoln. Vidimo, da se ETH kupuje s premijo, kar kaže na to, da se ljudje znotraj kriptovalutnega prostora pripravljajo na to, da bodo naredili prav to,” je dejal D’Anethan in se pri tem skliceval na največji stablecoin v svetu kriptovalut.

Tudi padec stopenj financiranja bitcoinov – stroškov imetja bitcoinov prek večnih terminskih pogodb, ki so oktobra dosegli najvišjo vrednost 0,06 odstotka – je pokazal, da so trgovci postali medvedji.

Stopnja financiranja na platformi za trgovanje s kriptovalutami BitMEX se je z ravni 0,01 odstotka, na kateri je bila večino novembra, znižala na negativnih 0,18 odstotka.

Vir: euronews.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj