Piše: C. R.

Po osmih letih zamujanja je danes na newyorški borzi začel trgovati prvi ETF za bitcoin. To je bil eden najbolj pričakovanih dogodkov leta, saj so dolgoletni navdušenci datum odobritve že vnaprej označili za “plenični ponedeljek” – začetek tako intenzivne bikovske serije, da si boste umazali hlače.

Sklad ProShares Bitcoin ETF (BITO) je podprt s terminskimi pogodbami na bitcoin podjetja CME Group, ne pa neposredno z bitcoini. Čeprav so s terminskimi pogodbami v primerjavi z osnovnim sredstvom povezani dodatni stroški, je ETF s terminskimi pogodbami v ZDA regulativno privlačen, saj se s terminskimi pogodbami trguje na blagovnih borzah, ki jih nadzira Komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami (Commodity Futures Trading Commission). Po drugi strani pa se s samo digitalno valuto trguje kjer koli in kjer koli, pogosto zunaj regulativnega nadzora. Nedavno uvedeni Bitcoin ETF-ji v Kanadi in Evropi so res podprti z osnovnimi bitcoini, vendar Komisija za vrednostne papirje in borzo v ZDA doslej ni želela odobriti promptnega Bitcoin ETF-ja.

Dnevna trgovalna aktivnost vsekakor kaže na zanimanje vlagateljev. S skoraj eno milijardo prometa na prvi dan je bil ProShares Bitcoin ETF druga največja uvedba ETF vseh časov (in največja uvedba letos). Bitcoin sam je trgovalni dan končal nad 64.000 dolarji, kar je le malo manj kot najvišja vrednost vseh časov.

Neposreden vpliv ETF Bitcoin na gibanje cen je bil morda precenjen. Ameriške borznoposredniške hiše, kot sta Robinhood in Interactive Brokers, strankam že omogočajo nakup bitcoinov s svojih borznoposredniških računov. Glavna prednost Bitcoin ETF je, da bo več maloprodajnih borznih posrednikov verjetno ponudilo produkt, ki ni povezan z vprašanji glede regulacije ali skrbništva.

Drugi stranski učinek uvedbe Bitcoin ETF je, da bodo naložbe, ki mejijo na Bitcoin, izgubile svojo premijo. Več let je bil sklad Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) eden od redkih načinov, kako so se lahko mali vlagatelji izpostavili Bitcoinu na tradicionalnem borznoposredniškem računu. Kljub temu da je bil GBTC zaprt sklad z 2-odstotno letno provizijo za upravljanje, se je z njim v preteklosti trgovalo po višji ceni od vrednosti osnovnega bitcoina. Danes GBTC trguje z 20-odstotnim popustom glede na neto vrednost sredstev.

Tudi Microstrategy s svojimi imetji bitcoinov z vzvodom je bil obravnavan kot približek za izpostavljenost bitcoinu. Danes je delnica zaključila z 1,58-odstotnim padcem.

Vir: btctimes.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj