Piše: C. R.

Strokovnjaki odsvetujejo prodajo zlata zaradi padca cen. Pravijo, da bi se morali dolgoročni vlagatelji ravnati po razporeditvi sredstev v svojem portfelju.

Cene zlata so se znižale čeprav vojna med Rusijo in Ukrajino še naprej podpihuje geopolitične napetosti. To je zaskrbelo vlagatelje, ki so rumeno kovino obravnavali kot varno premoženje. Tukaj je nekaj razlogov za padec:

Zlato se dobro obnese, ko je svet v težavah. Svetovne cene zlata so se 8. marca po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja povzpele na najvišjo vrednost 2.070 USD (1.959 EUR) za unčo.

Vendar se zdi, da se je zlato obrnilo. Njegova cena se je začela postopoma zniževati in se 25. aprila za kratek čas spustila pod psihološko raven 1.900 USD (1.798 EUR).

Poleg vojne na cene premoženja vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so spremembe obrestnih mer, inflacija ter povpraševanje po zlatem nakitu in zlatih palicah.

Vzemimo primer povpraševanja po zlatem nakitu. Indija in Kitajska sta dva ključna trga za nakup zlata. V številnih delih Kitajske veljajo omejitve zaradi Covid-19. To naj bi v bližnji prihodnosti močno zmanjšalo povpraševanje po zlatem nakitu saj so trgovine zaprte. Če se bodo razmere nadaljevale in bodo dohodki potencialnih potrošnikov ogroženi lahko povpraševanje ostane zmanjšano dlje časa. Majhno povpraševanje na ključnem trgu lahko zniža cene zlata.

Obrestne mere

Pričakovanja višjih obrestnih mer lahko vlagatelje prav tako odvrnejo od zlata. Ko so obrestne mere blizu nič so oportunitetni stroški imetja zlata majhni. Ko pa se obrestne mere začnejo zviševati se bodo vlagatelji z zlata morda želeli preusmeriti v obveznice. Komentarji uradnikov ameriške centralne banke Federal Reserve so povečali donosnost obveznic in znižali cene zlata.

“Ker se približujemo srečanju o politiki ameriške centralne banke Federal Reserve maja 2022 udeleženci na trgu za letošnje leto napovedujejo agresivno zviševanje obrestnih mer, zato smo priča pritisku na varno kovino,” je dejal Navneet Damani višji podpredsednik za raziskave o blagu in valutah pri družbi Motilal Oswal Financial Services.

Zvišanje obrestnih mer je sprožilo tudi nihanje na delniških trgih po vsem svetu saj so se sredstva iz različnih držav vračala v ZDA. Indeks dolarja (DXY) – merilo vrednosti ameriške valute v primerjavi s košarico valut – se je v zadnjem letu povečal za 12 odstotkov na 101,6.

Megh Mody analitik za surovine in valutne raziskave pri družbi Prabhudas Lilladher je opozoril na negativno korelacijo med DXY in zlatom.

“Krepitev dolarja zaradi dviga obrestnih mer, ki ga je maja izvedla ameriška centralna banka Fed je pomemben razlog za padec cen zlata,” je dejal.

Kam bodo šle cene zlata?

Čeprav na cene zlata vplivajo pričakovanja o lepljivi inflaciji, zvišanju obrestnih mer in nihanje na delniških trgih so lahko dejanski izidi precej drugačni.

Pred nekaj meseci je ameriška centralna banka Federal Reserve poudarila, da je inflacija prehodne narave. Glede na komentarje v zadnjem času pa je ameriška centralna banka Fed zdaj zaskrbljena zaradi naraščajoče inflacije in jo želi ukrotiti.

“Trgi so že upoštevali majsko zvišanje obrestne mere za 50 bazičnih točk zdaj pa so trgovci začeli staviti tudi na to, da bo ameriška centralna banka v naslednjih mesecih zvišala obrestno mero še bolj, da bi zajezila naraščajočo inflacijo,” je dejal Sriram Iyer višji analitik pri podjetju Prabhudas Lilladher. “Zlato bi lahko našlo podporo zaradi geopolitične in makroekonomske negotovosti zlasti potem, ko so se nedavno pojavile špekulacije, da bi hitrejše zvišanje obrestnih mer od pričakovanega lahko zmanjšalo gospodarsko rast.”

To pomeni, da lahko zlato ostane donosno saj bodo udeleženci na finančnih trgih opazovali kako se bodo obnesla prizadevanja za ukrotitev inflacije z zvišanjem obrestnih mer.

“Cene zlata za 10 gramov bi se lahko gibale v širokem razponu s kritično podporo pri 50.000 rupijah (617 evrov), ki ji sledita 48.000 rupij (592 evrov) in 46.500 rupij (574 evrov) medtem, ko bi bili vzponi navzgor proti 55.000 rupijam (679 evrov) priložnost za izhod iz dolgih pozicij,” je dejal Damani iz družbe Motilal Oswal.

Vendar Iyer pričakuje, da bo razpon manjši. “Vsakršni padci proti 50400 rupijam (622 evra) se bodo srečali z nakupi. Podobno bi se lahko domače zlato soočilo z nasprotnim vetrom pri 53.000 rupijah (654 evrov),” je dejal.

Kaj morate storiti?

Nestanovitne cene zlata lahko spretnim trgovcem z zlatom ponudijo nekaj priložnosti za zaslužek. Strokovnjaki odsvetujejo prodajo zlata samo zato, ker so cene padle.

Dolgoročni vlagatelji naj se ravnajo po razporeditvi sredstev v svojem portfelju. Zlatu bi morali nameniti od 5 do 10 odstotkov sredstev. To je najbolje doseči s postopnimi naložbami v zlate ETF-je in sklade državnih zlatih obveznic.

Če cene zlata prehitro narastejo, ne oklevajte z rebalansom razporeditve sredstev.

Vir: moneycontrol.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj