Piše: C. R.

Facebook je včeraj predstavil svojo novo kripto denarnico Novi, ki je bila sprva namenjena hranjenju Facebookovega lastnega stablecoina Diem.

Družba Facebook, ki se ukvarja s storitvami družabnih omrežij, je včeraj kot skrbniškega partnerja za Novi označila Coinbase. Novica je bila odlična za Coinbase, katerega delnice so se močno povečale, potem ko je bil označen kot izbrana borza, ki bo uporabnikom, ki se bodo vpisali v denarnico, ponudila skrbniške storitve.

Coinbase je novico potrdil v torek in pojasnil, da se bo ponudba začela s pilotnim programom. Uporabniki platforme Novi bodo imeli možnost takojšnjega prejemanja in pošiljanja gotovine v tujino brez stroškov, pri čemer bo zagotovljena varnost njihovih transakcij. Transakcije bo omogočala družba Coinbase Custody. Uporabniki bodo svoj denar hranili v dolarjih Pax Dollar (USDP stablecoin), ki jih bodo nato uporabljali pri izvajanju transakcij.

“Denarna nakazila so ključni način za doseganje finančne vključenosti. Danes uvajamo majhen pilotni projekt aplikacije digitalne denarnice Novi v dveh državah – v ZDA in Gvatemali. Ljudje lahko denar pošiljajo in prejemajo takoj, varno in brez provizij,” je povedal David Marcus, vodja finančnega oddelka “F2” pri Facebooku.

Facebook pravi, da so ga pri izbiri stablecoina USDP vodili zaščita potrošnikov, ključni regulativni vidiki in popolna fiat podpora, ki jo ima valuta. Vendar pa Facebook načrtuje, da bo sčasoma svojo denarnico z USDP preusmeril na Diem. Tehnološki velikan je pojasnil, da je razlog za prehod ta, da slednja ponuja boljše ukrepe in kontrole za zaščito potrošnikov.

“Cilj za Novi je bil in vedno bo interoperabilnost z drugimi digitalnimi denarnicami in verjamemo, da je namensko izdelana veriga blokov za plačila, kot je Diem, ključnega pomena za zagotavljanje rešitev za težave, s katerimi se ljudje srečujejo pri sedanjem plačilnem sistemu,” je izjavil Facebook.

Diem je bil predstavljen leta 2019 pod imenom Libra, vendar so predlagani stablecoin pestili neuspehi in neskončni pregledi. Zlasti senatorja Brian Shatz in Sherrod Brown sta pisala podjetju za družbena omrežja in se pritožila, da projekt izpostavlja potrošnike in finančni sistem številnim tveganjem.

Kmalu po tem, ko je Facebook predstavil denarnico Novi, sta senatorja skupaj z Richardom Blumenthalom, Elizabeth Warren in Tino Smith napisala pismo, v katerem sta Facebook pozvala, naj ustavi projekta Diem in Novi. Senatorji so Facebooku očitali, da ni pokazal, kako namerava s svojim novim izdelkom preprečiti kriminalne dejavnosti in nezakonite finančne transakcije.

“Facebooku ni mogoče zaupati upravljanja plačilnega sistema ali digitalne valute, če se je njegova obstoječa sposobnost upravljanja tveganj in zagotavljanja varnosti potrošnikov izkazala za popolnoma nezadostno. Pozivamo vas, da nemudoma prekinete pilotni projekt Novi in se zavežete, da Diema ne boste dali na trg.”

Vir: coinjournal.net

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj