Piše: C. R.

Potem, ko je prejšnji teden dosegel največjo prevlado v tržni kapitalizaciji od novembra 2021, Bitcoin ponovno pridobiva tržni delež od altcoinov.

Po podatkih družbe CoinMarketCap je pionir konec januarja za trenutek predstavljal skoraj 42 % globalne tržne kapitalizacije kriptovalut.

Bitcoin prevladuje nad alternativnimi kovanci
Bitcoin je bil vse od svojega nastanka najbolj priljubljena kriptovaluta. Njegova prevlada je bila dolgo časa neprimerljiva saj je uspešnost digitalnega kovanca vplivala na izid trga, kar je altcoine pripeljalo na pot v scenarijih zmage ali izgube.

Priliv novih altcoinov na trg kriptovalut, katerih cilj je bil strmoglaviti bitcoin je njegovo prevlado postavil na glavo saj se je za kos pogače borila množica altcoinov, od ethereuma do dogecoina.

Posnetek zaslona. (foto: TradingView)

Kljub temu, da je bil Bitcoin večino meseca v rdečih številkah se je njegov delež na 1,49 bilijona evrov vrednem trgu kriptovalut povečal na približno 42 %, medtem ko je pred dvema tednoma znašal 39 %. Tržna kapitalizacija Bitcoina se je povečala prvič po sredini oktobra, ko je padla z najvišje vrednosti 46 odstotkov. V drugi polovici januarja je Bitcoinu uspelo ohraniti 40-odstotni tržni delež.

V nasprotju s tradicionalno tržno kapitalizacijo, ki je po podatkih analitičnega podjetja Messari, ki se ukvarja z analizo na verigi ostala razmeroma stabilna od novembrskih rekordov je realizirana kapitalizacija od novembrskih rekordov ostala precej stabilna in zdaj znaša 400 milijard evrov.

Posnetek zaslona. (foto: Messari)

Alternativni kovanci v prostem padu
Zdi se, da sta ethereum in solana dva dolgoletna nasprotnika bitcoina v hudih težavah pri čemer 20-odstotni januarski padec bitcoina na približno 32.708 EUR še vedno zaostaja za prej omenjenima.

Ether je od začetka leta padel za 34 % in še naprej niha saj se nadaljujejo razprave o rekordno visokih provizijah in Ethereumu 2.0 ter vprašanja o njegovi zmožnosti konkuriranja Bitcoinu.

Po podatkih zagonskega podjetja Glassnode, ki se ukvarja z analitiko na verigi se vrednost, ki se v verigi blokov Ethereum izmenja na 1 dolar (0,88 evra) provizij v primerjavi z Bitcoinom zmanjšuje.

Po dodatnih podatkih stroški transakcij z Bitcoinom zdaj predstavljajo le 1 % pristojbin plačanih za transakcije z ETH.

Polkadot se je znižal za 41 %. Solana, ki se je v letu 2021 povečala za 100-krat se je zdaj zmanjšala za 47 %.

Vir: newsbtc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj