Piše: C. R.

Ljudje, ki so sodelovali pri neuspeli ponudbi za nakup redke originalne kopije ameriške ustave, bodo morali vrniti do 40 milijonov dolarjev (35 milijonov eurov) za 17.000 donatorjev.

Ekipa ConstitutionDAO je za zbiranje bogastva uporabila “decentraliziran” pristop – večinoma nereguliran in z uporabo kriptovalut.

Toda velike pristojbine za te kripto-transakcije požirajo ogromne vsote denarja v postopku vračila.

Skupina je dejala, da je izdajanje povračil njena glavna prednostna naloga.

ConstitutionDAO – kratica za “decentralizirano avtonomno organizacijo” – je zbrala ogromne vsote denarja v kriptovaluti Ethereum, da bi se potegovala za izjemno redko zasebno kopijo izvirnega tiska ameriške ustave.

Skupina je obljubila, da bo zgodovinski dokument ohranila “za ljudi”.

Vendar jih je zasebni vlagatelj prehitel in dokument je bil prodan za več kot dvakratnik prvotne ocene dražbene hiše.

Zdaj nekateri vlagatelji v shemo poročajo, da morajo plačati pristojbine v višini do polovice povrnjenega zneska.

Denar za “Gas” plin
To je zato, ker omrežje Ethereum svoje transakcije beleži v verigi blokov, ki je ista osnovna tehnološka zamisel, ki poganja druge kriptovalute, kot je Bitcoin.

In tako kot rudarjenje v Bitcoinu tudi to za svoje delovanje potrebuje računalniško moč.

“Gas” je plačilo, ki se plačuje tistim, ki upravljajo računalniške sisteme za omogočanje transakcij. Cena pa se spreminja glede na ponudbo in povpraševanje.

To pomeni, da je lahko včasih izvedba katere koli transakcije precej dražja, odvisno od tega, kako zasedeno je omrežje Ethereum.

V zadnjem času je bilo omrežje zelo obremenjeno – in cene transakcij so bile visoke.

Skupina je na svojem uradnem Discordu – aplikaciji za klepet, ki vsakomur omogoča, da ustvari sobe in kanale za razpravo navdušencev o skoraj vseh temah – sporočila, da ima 17 437 donatorjev z mediano donacije 206,26 dolarja (183,34 eura).

Visoki stroški transakcij pomenijo, da bi lahko “majhne” donacije močno prizadela pristojbina za transakcijo.

Eden od uporabnikov na konferenci Discord je dejal, da bi moral za vračilo 400 dolarjev plačati 168 dolarjev za transakcijo. Drugi so se pritoževali, da so pristojbine višje od relativno majhnega zneska povračila.

“Vau, naučeno, [ethereum] ni dober. Plin “Gas” je previsok,” je v kanalu za podporo zapisala druga oseba.

Drug sodelujoči je obžaloval, da bi ta izkušnja lahko zakisala kriptovaluto tistim, ki še niso vlagatelji, a so se zapletli v dramo “kupovanja konstitucije”.

“Skoraj tretjina ljudi, ki so prispevali, je novih v [ethereumu] in njihova prva izkušnja je ta. Ne samo to, spoznati bodo morali tudi bolečino, ko bodo za dobesedno nič plačali več kot 200 dolarjev (177 eur) ,” so dejali.

Prihodnost
Visoki predstavniki v diskurzu – znani kot delegati – so dejali, da jasne rešitve ni.

“Preučili smo in naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišli do možnosti povračila stroškov brez plina “Gas”. Vendar ni bilo ničesar, kar bi bilo mogoče pravočasno vzpostaviti,” je zapisal eden od njih.

“Glavni cilj je bil čim prej zagotoviti varen postopek vračila.”

Drug administrator v strežniku je uporabnikom sporočil: “To je bil zelo, zelo težak klic in vsi smo bili zadnjih nekaj dni vsako budno uro za računalniki, da bi našli najmanj slabo možnost. Ni bilo rešitve, ki bi zadovoljila vse.”

Toda kljub kaotičnemu postopku vračanja sredstev, potem ko je prvotni razlog za obstoj skupine propadel, so njeni organizatorji obljubili, da to še ni konec.

Skupina je bila ustanovljena le nekaj dni pred dražbo zgodovinskega dokumenta pri Sotheby’s, zato je imela malo časa, da bi vzpostavila želeno decentralizirano strukturo. Namesto tega je za vodenje projekta poskrbela osrednja skupina poznavalcev – delegati -, ki so sproti pisali in spreminjali pravila in Pogosta vprašanja.

Skupina je sprva načrtovala, da bo lastništvo digitalnih žetonov uporabila kot način dodeljevanja glasovalnih pravic glede skrbi za ustavni dokument in njegovega prikazovanja, zato je na kratko predlagala novo vrsto žetona, s katerim bi odločali o njegovi prihodnosti.

To je bilo nato opuščeno, vendar skupina obljublja skorajšnjo napoved “glede prihodnosti ConstitutionDAO”.

“Vemo, da ste potrpežljivo čakali, in za to smo vam hvaležni. Vemo, da imate vprašanja, in pripravljamo odgovore.”

Vir: bbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj