Piše: C. R.

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) je v torek objavil poročilo o spremljanju tveganj v katerem je zaradi visokih tveganj med institucionalnimi in malimi vlagatelji izrazil zaskrbljenost, da bo leta 2022 prišlo do korekcije trga.

Na splošno so se makroekonomski pogoji v drugi polovici leta 2021 še naprej izboljševali. Vendar se je okrevanje finančnih trgov v Evropski uniji upočasnilo saj se je konec lanskega leta ponovno razmahnila pandemija Covid-19, kar je vplivalo na rast in tržna pričakovanja.

Poleg tega je agencija poudarila, da obstajajo možnosti za zmanjšanje ravni tveganja, če se bodo pretekla izboljšanja gospodarskega okolja in razmeroma nizka nestabilnost na trgu izkazala za vzdržljivo.

Poleg tega je agencija zaskrbljena zaradi vpliva vse večjih geopolitičnih napetosti v vzhodni Evropi, ki povzročajo nervozo na trgih. Tudi rast inflacije v ZDA in Evropi vpliva na pričakovanja glede denarne politike.

Čeprav je ESMA svojo napoved o morebitni akutni korekciji trga utemeljila z navedbo, da sta bili v drugi polovici leta 2021 na trgu že dve razprodaji, povezani z novicami. Poleg tega so trgi vrednostnih papirjev precenjeni zaradi povišanih razmerij med ceno in donosom, čeprav je bila nestabilnost omejena.

Tveganja akutnega popravka
“Vsi vlagatelji bi morali upoštevati, da tveganje tržnih popravkov ostaja akutno. To se je lani pokazalo v dveh epizodah razprodaj, ki so jih v veliki meri povzročile novice, povezane najprej z družbo Evergrande nato pa s ponovnim vzponom družbe Covid-19. Trgi ostajajo zelo nestanovitni in ESMA vidi vse večjo negotovost za vlagatelje v prihodnosti,” je dejala Verena Ross, predsednica ESMA.

Vir: financemagnates.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj