Piše: C. R.

V skladu z novimi pravili, ki so postala uradna v petek, uradniki Zvezne rezerve ne bodo mogli trgovati s številnimi sredstvi vključno z delnicami in obveznicami, pa tudi s kriptovalutami.

Zvezni odbor za odprti trg, ki oblikuje politiko je po predpisih, napovedanih oktobra sporočil, da bo večina omejitev začela veljati 1. maja.

Pravila bodo veljala za člane odbora FOMC, predsednike regionalnih bank in vrsto drugih uradnikov, vključno z uslužbenci, vodji oddelkov za obveznice in zaposlenimi v Fed, ki se redno udeležujejo sej odbora. Prav tako veljajo za zakonce in mladoletne otroke.

“Federal Reserve pričakuje, da bodo ta pravila v celoti ali delno veljala še za druge uslužbence po zaključku nadaljnjega pregleda in analize,” je zapisano v sporočilu, v katerem so pravila objavljena.

Namen pravil je “podpreti zaupanje javnosti v nepristranskost in integriteto dela odbora z zaščito pred kakršnim koli navideznim navzkrižjem interesov,” je še navedeno v izjavi.

Predstavniki centralne banke so ukrepali po lanskih razkritjih, da je več visokih uradnikov Fed trgovalo s posameznimi delnicami in delniškimi skladi tik pred časom, ko je centralna banka sprejela obsežne ukrepe namenjene spodbujanju gospodarstva v prvih dneh širjenja Covida.

Regionalna predsednika Eric Rosengren iz Bostona in Robert Kaplan sta po tej polemiki zapustila svoje položaje.

Prepoved kriptovalut
V petkovi objavi je bila prepoved razširjena na kriptovalute, kot je bitcoin, ki v prvotni oktobrski objavi niso bile omenjene.

V skladu s predpisi bodo imeli uradniki, ki imajo še vedno tržne pozicije, 12 mesecev časa, da se znebijo prepovedanih pozicij. Novi uradniki Fed bodo imeli za to na voljo šest mesecev.

V prihodnje bodo morali uradniki za katere veljajo nova pravila pred kakršnim koli dovoljenim nakupom sredstev obvestiti 45 dni vnaprej, kar bo začelo veljati 1. julija nato pa bodo morali te pozicije obdržati vsaj eno leto in jim bo prepovedano kakršno koli trgovanje v “obdobjih povečanega stresa na finančnih trgih”. Opredelitve tega pojma ni, določila ga bosta predsednik Fed in generalni svetovalec upravnega odbora.

Poleg delnic, obveznic in kriptovalut prepoved velja tudi za blago, tuje valute, sektorske indeksne sklade, izvedene finančne instrumente, kratke pozicije in agencijske vrednostne papirje ali uporabo marginalnega dolga za nakup sredstev.

Kongres razpravlja o ukrepu, ki bo njegovim članom prav tako omejil posedovanje posameznih delnic vendar ta še ni bil sprejet.

Vir: cnbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj