Piše: C. R.

Ikea je včeraj (3. marca) napovedala, da bo začasno ustavila vse svoje maloprodajne dejavnosti v Rusiji, kar bo vplivalo na 15.000 delavcev in 14 trgovin s čimer se bo postavila po robu konfliktu v Ukrajini.

Ikea je postala zadnji znani trgovec na drobno, ki je napovedal začasno prekinitev poslovanja v Rusiji zaradi vojne, ki poteka v Ukrajini.

Švedski velikan na področju pohištva iz ploščatih paketov je danes v posodobljenem sporočilu potrdil, da bo prekinil vse maloprodajne dejavnosti v tej državi.

Pričakuje se, da bo ta poteza prizadela približno 15 000 delavcev v 14 trgovinah Ikea v Rusiji.

Ikea je tudi potrdila, da bo ustavila ves izvoz in uvoz v Rusijo in Belorusijo ter iz njiju.

“Uničujoča vojna v Ukrajini je človeška tragedija naše najgloblje sočutje in zaskrbljenost pa sta namenjena milijonom ljudi, ki jih je prizadela,” je podjetje zapisalo v izjavi.

“Skupina Inter IKEA Group in skupina Ingka Group sta s takojšnjimi ukrepi podprli osebno varnost in zaščito sodelavcev družbe IKEA in njihovih družin, kar bomo počeli tudi v prihodnje.

“Vojna je že imela velik vpliv na ljudi. Povzroča tudi resne motnje v dobavni verigi in pogojih trgovanja.

“Zaradi vseh teh razlogov so se skupine podjetij odločile, da začasno prekinejo poslovanje družbe IKEA v Rusiji.”

Ikea se je pridružila naraščajočemu seznamu blagovnih znamk, ki prekinjajo stike z Rusijo, potem, ko so njene enote prejšnji teden v četrtek začele uničujočo invazijo na Ukrajino.

Od začetka konflikta je Ukrajino zapustilo že več kot milijon ljudi medtem, ko naj bi bilo ubitih več sto civilistov.

Ruske sile so doslej prevzele nadzor nad Hersonom na jugu prvim večjim mestom, ki je padlo medtem, ko glavno mesto Kijev ostaja pod nadzorom vlade.

Podjetja H&M, ASOS, Adidas in Wetherspoon so potrdila, da po napadu v polnem obsegu začasno prekinjajo poslovanje z Rusijo posodobitve pa so objavili tudi Apple, Disney in Warner.

Do tega je prišlo po tem, ko so svoje povezave z Rusijo prekinila tudi številna britanska energetska podjetja vključno z BP in Shellom.

Nogometna zveza je zaradi vojne v Ukrajini prekinila vse tekme z Rusijo, Fifa pa je Rusiji odvzela pravico do organizacije tekem.

Znani oglasi podjetja CompareTheMarket v katerih nastopajo surikate z ruskim naglasom, so zaradi vojne umaknjeni iz televizijskih informativnih programov.

Oglasi v katerih nastopajo izmišljena bogata ruska surikata Aleksandr Orlov in številni stranski liki se predvajajo od leta 2009.

Nazadnje sta družbi Visa in MasterCard blokirali več ruskih finančnih institucij v svojih omrežjih, kar je še en hud udarec za gospodarstvo te države.

Ukrep je v skladu s sankcijami, ki so jih ZDA uvedle proti Rusiji po njenem napadu na Ukrajino prejšnji teden.

Družbi Visa in MasterCard skupaj opravita 90 % vseh plačil z debetnimi in kreditnimi karticami zunaj Kitajske.

Vir: mirror.co.uk

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj