Piše: C. R.

Po navedbah vira in povzetka predloga zakona kot je poročal Reuters, naj bi se v Indiji prepovedala uporaba kriptovalut kot plačilnega sredstva za kršitelje zakona pa naj bi veljala tudi možnost aretacije brez sodnega naloga in pridržanja brez varščine.

Vlada predsednika vlade Narendre Modija je že prej opozorila, da namerava prepovedati večino kriptovalut – ta poteza je sledila ukrepom Kitajske iz letošnjega septembra, ki je okrepila zatiranje kriptovalut.

Glede na povzetek predloga zakona indijska vlada načrtuje “splošno prepoved vseh dejavnosti posameznika na področju rudarjenja, ustvarjanja, posedovanja, prodaje, (ali) trgovanja” z digitalnimi valutami kot “sredstvom menjave, hranilnikom vrednosti in obračunsko enoto”.

Neupoštevanje katerega koli od teh pravil bi bilo tudi “prepoznavno”, kar pomeni, da je mogoča aretacija brez naloga za prijetje in “ni mogoče odrediti sodnega naloga” je navedeno v dokumentu.

Vir, ki je neposredno seznanjen z zadevo, ni bil pooblaščen za pogovor z mediji in ni želel biti imenovan. Ministrstvo za finance se ni odzvalo na elektronsko sporočilo v katerem je prosil za komentar.

Čeprav je vlada že prej dejala, da želi spodbujati tehnologijo veriženja blokov, bo predlagani zakon zadal udarec tudi njeni uporabi in trgu NFT žetonov v Indiji, so dejali pravniki.

“Če plačila sploh ne bodo dovoljena in izjema ne bo veljala za pristojbine za transakcije, bo to dejansko ustavilo tudi razvoj veriženja blokov in NFT,” je dejal Anirudh Rastogi, ustanovitelj odvetniške družbe Ikigai Law.

Odziv na indijski predlog zakona o kriptovalutah
Načrti vlade, da močno zatre trgovanje s kriptovalutami so na trgu sprožili norijo, več vlagateljev pa je izstopilo s precejšnjimi izgubami.

V Indiji se je zaradi navala oglasov in naraščajočih cen kriptovalut močno povečalo število vlagateljev v kriptovalute.

Uradnih podatkov sicer ni na voljo, a po ocenah industrije naj bi bilo v državi približno 15 do 20 milijonov vlagateljev v kriptovalute, ki imajo skupaj v lasti približno 5,3 milijarde evrov.

Glede na osnutek povzetka predloga zakona in vir namerava vlada zdaj ostro poseči tudi po oglasih s katerimi želi pridobiti nove vlagatelje.

Verjetno bodo prepovedane tudi samopostrežne denarnice, ki ljudem omogočajo shranjevanje digitalnih valut zunaj borz je dodal vir.

Novi strogi predpisi izhajajo iz resne zaskrbljenosti centralne banke glede digitalnih valut, njihov cilj pa je vzpostaviti varovala, ki bodo tradicionalni finančni sektor obvarovala pred kriptovalutami je navedeno v osnutku povzetka predloga zakona.

Indijski svet za vrednostne papirje in borzo (SEBI) bo regulativni organ za kriptovalute je še navedeno v osnutku povzetka.

Vir: euronews.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj