Piše: C. R.

Japonska podjetja, povezana s kriptovalutami so vlado pozvala k davčnim reformam, saj menijo, da trenutni sistem ni usklajen z davčnimi pravili v drugih državah.

Predloga sta podala Japonsko združenje za poslovanje s kriptovalutami (Japan Cryptoasset Business Association – JCBA) in Japonsko združenje za izmenjavo virtualnih valut (Japan Virtual Currency Exchange Association – JVCEA), ki sta po poročanju CoinPost objavila skupno poročilo v katerem pozivata k davčni reformi leta 2023.

Organa sta se obrnila tudi na novinarje in pojasnila svoje cilje, ki se osredotočajo predvsem na potrebo po poenostavitvi postopka prijave davka na kriptovalute. Opozorili so tudi na “nedoslednosti” znotraj obstoječega sistema. In poleg ugotovitve, da japonska politika ni v koraku s “prekomorskimi sistemi obdavčitve kriptožetonov”, so organi vztrajali, da ima kriptožeton ključno vlogo v svetu Web3.

Slednje bi lahko pritegnilo pozornost visokih zakonodajalcev vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), ki je ustanovila delovno skupino za Web3. Tudi ta delovna skupina je govorila o potrebi po ponovnem razmisleku o japonskih pravilih o obdavčitvi kriptovalut – zaradi trditev, da preveč omejevalni protokoli silijo podjetja, talente in kapital v tujino. Tudi opozicijski voditelji so začeli glasno pozivati k spremembam.

Bistvo problema je, da je kriptovaluta v davčnih napovedih trenutno uvrščena med “druge dohodke”. To je povsem drugače kot v drugih državah, kjer za kriptovalute običajno veljajo pravila o obdavčitvi kapitalskih dobičkov. V številnih državah dobički, povezani s kriptovalutami, sploh niso obdavčeni, dokler se kovanci ne pretvorijo v fiat.

Na Japonskem pa je (in v skladu z veljavnimi pravili) stopnja, po kateri je obdavčen dohodek, povezan s kriptovalutami, odvisna od skupnega dohodka posameznika. To pomeni, da se lahko plačilo davka na kriptovalute – v primeru oseb z višjimi dohodki – poveča na približno 50 %.

Za trgovanje z devizami pa velja pavšalna 20-odstotna dajatev za davek na kapitalski dobiček.

Organizacija JBCA je navedla, da je izvedla raziskavo med vlagatelji v kateri je govorila z več kot 26.000 osebami – in trdila, da podatki iz te raziskave kažejo, da bi davčne reforme, ki jih je predlagala, dejansko privedle do “povečanja števila davčnih zavezancev” in “ne bi nujno povzročile zmanjšanja nacionalnih prihodkov” od davka na kriptovalute.

Organ je nadalje trdil, da je izvedel “poskusne izračune” na podlagi 20-odstotnega davka na kapitalske dobičke – in ugotovil, da bi se davčni prihodki v tem sistemu dejansko povečali “za približno 20 %”.

Vendar se zdi, da so ti izračuni upoštevali dejstvo, da bi se v primeru izvedbe davčnih reform verjetno povečalo povpraševanje po kriptovalutah.

Organ, ki večinoma zastopa podjetja, povezana s kriptovalutami, je trdil, da bo “če se bo nadaljevalo obstoječe stanje, davčni sistem postal ozko grlo za širjenje kriptovalut”. To bi oviralo “razvoj izdelkov in storitev na Japonskem”, država pa bi v dobi Web3 zaostajala za azijskimi, evropskimi in ameriškimi kolegi, je dejal organ.

Dodalo je še, da je raven regulacije, ki se ji zdaj na Japonskem prilagaja sektor kriptovalut, “neskladna” z obstoječimi davčnimi pravili – kar kaže na to, da industrija postaja še “bolj zdrava” kot svet tradicionalnih financ. Zato je po mnenju JBCA zdaj primeren bolj popustljiv davčni sistem.

JVCEA zastopa domače in mednarodne borze kriptovalut, ki so registrirane pri regulativni agenciji za finančne storitve ali so v postopku pridobivanja dovoljenja za poslovanje.

Vir: cryptonews.com