Piše: C. R.

Japonska podjetja za kriptovalute prosijo oblasti naj spremenijo davčno politiko, zaradi katere jih po nekaterih besedah izrinjajo iz države. Nedavne napovedi vladne politike kažejo, da njihovi pozivi niso upoštevani.

Japonska vladajoča koalicija je 10. decembra odobrila davčni načrt za fiskalno leto 2022, ki še naprej obravnava kot obdavčljive tudi kotizacije žetonov. Ko žetoni kotirajo na aktivnem trgu morajo izdajatelji plačati davek tudi, če se ne prodajo.

Tudi projekt, ki del svojih žetonov uvrsti na borze preostanek pa hrani v svoji blagajni mora plačati davek od tega kar ima, če se njegova tržna vrednost poveča.

Če osrednja ekipa nima sredstev za plačilo davkov kar se pogosto zgodi pri zagonskih podjetjih v zgodnji fazi je prisiljena prodati več žetonov na javnih trgih. To negativno vpliva tako na ceno žetonov kot na splošno stanje in trajektorijo projekta.

Certificirani davčni računovodja Kenji Yanagisawa je za CoinDesk povedal, da je davčna stopnja za izdajatelja žetonov približno 35 %.

Če izdajatelj žetona v zrak vrže žeton sta obdavčena tako izdajatelj kot prejemnik.

Trenutna davčna ureditev “se ne bo spremenila vsaj še eno leto” je dejal Yanagisawa.

Beg možganov
Japonska politika davka od dohodkov pravnih oseb je spodbudila ustanovitelje kriptoprojektov, da so razpustili svoje subjekte na Japonskem in se preselili v druge države.

Mai Fujimoto ustanoviteljica podjetja Gracone svetovalnega podjetja za veriženje blokov in kriptovalute je dejala, da pozna osem projektov, ki so se preselili z Japonske.

Eden od teh je Astar Network več verižno decentralizirano vozlišče aplikacij (dapp), ki ga je ustanovil Sota Watanabe. Nejasna ureditev in visoki davki so na Japonskem “resen problem” je Watanabe povedal za CoinDesk.

Žetoni so obdavčeni, ko so uvrščeni na aktivni trg vendar jasna opredelitev aktivnega trga ne obstaja je dejal.

Uvrstitev na vrhunsko borzo, kot je Binance skoraj nedvomno pomeni aktiven trg ni pa jasno ali bi se uvrstitev na decentralizirano borzo ali borzo z majhnim obsegom trgovanja štela kot aktivni trg je dejal.

Julija je japonska agencija za finančne storitve (FSA) napovedala ustanovitev študijske skupine za decentralizirane finance (DeFi), ki ji predseduje Hideki Kanda pravnik in profesor prava na univerzi Gakushuin. Večina članov je pravnikov razen glavnega tehnološkega direktorja podjetja LayerX in izvršnega direktorja podjetja Sony.

Watanabe je oktobra 2020 ustanovil subjekt v Singapurju in leta 2021 razpustil svoj japonski subjekt. Povedal je, da je to stalo približno 200.000 dolarjev (176.513 evrov) za pravne in računovodske stroške.

Vzpostavil je tudi program za pomoč drugim japonskim podjetjem za kriptovalute pri selitvi v Singapur. V Singapurju namerava izdati žetone in japonski vladi poslati povratne informacije o tem kako težko ali “skoraj nemogoče” je na Japonskem izvajati projekte Web 3 z domačimi žetoni vključno s konkretnimi številkami o vrednotenju in imetnikih žetonov.

Nekateri podjetniki kot dodaten razlog za svoj odhod navajajo pomanjkanje podpornih politik za rast domače industrije veriženja blokov.

Leona Hioki izvršna direktorica podjetja Ryodan Systems AG je menila, da bi lahko Japonska spodbujala domačo kriptoindustrijo “kot je to storila Kitajska za internetno industrijo”.

“Moja pričakovanja se zdijo napačna,” je dejal. Letos je odšel v Švico, ki jo je opisal kot “niti skrajno davčno oazo niti džunglo kripto kaosa” pri čemer je opozoril, da lahko v Zugu podjetja plačujejo davke z bitcoini.

Pričenja se odliv s trga
Trenutno dobički vlagateljev v kriptovalute spadajo med različne dohodke. Davčne stopnje za dobičke iz kriptovalut so odvisne od dohodkov posameznikov vendar so lahko tisti z najvišjimi dohodki obdavčeni do 55 %.

Za primerjavo: davčna stopnja za dobičke iz delnic je za fizične osebe približno 20-odstotna.

“Japonska davčna ureditev je nora in napačna,” je za CoinDesk povedal Genki Oda predsednik kripto borze BITPoint. Če bi oblasti izenačile davčno zakonodajo za kriptovalute z zakonodajo za delnice bi se po njegovi oceni na japonske trge kriptovalut vrnilo 10 do 20 bilijonov jenov (77 do 154 milijard EUR).

Med vlado in ustanovitelji obstaja nekaj sodelovanja. Watanabe je član delovne skupine Sveta za spodbujanje zaupanja vrednih spletnih strani, ki ga vodi sekretariat japonskega kabineta. Dejal je, da bi skupina “rada spodbudila inovacije” vendar so finančni organi kot je FSA, “zelo konservativni” zaradi opaznih vdorov v japonske borze.

Ko je na Japonskem izdal žeton čeprav ga ni uvrstil na aktivni trg je od FSA prejel dva dopisa v katerih so spraševali kako deluje.

Po Watanabejevih besedah je Japonska na področju interneta, mobilne telefonije in avtomobilov izgubila proti ZDA, na Kitajskem in v Južni Koreji pa izgublja pri številnih električnih napravah.

“Splet 3, veriženje blokov in kriptovalute [bodo] naslednje veliko gibanje,” je dejal Watanabe. “Če ne bomo spremenili zakona o davkih, bomo [spet] izgubili.”

Kaj želijo regulativni organi
Združenje Japan Cryptoasset Business Association (JCBA) se je v zadnjih nekaj letih zavzemalo za nižje davke na kriptovalute.

Letos spomladi je FSA prvič proaktivno pristopil k JCBA, da bi se pogovorili o obdavčitvi kriptovalut kar je JCBA ocenil kot korak naprej.

Seiji Yuki izvršni direktor združenja JCBA je pojasnil, da želijo številni zakonodajalci pred revizijo predpisov videti prepričljive primere uporabe kriptovalut.

Dejal je, da so se nekatere lokalne uprave majhnih mest in vasi obrnile na združenje JCBA glede izvedbe začetnih ponudb na borzi, da bi nadomestile svoje vse manjše davčne prihodke.

“Od nas [politikov in zakonodajalcev] potrebujejo, da najdemo dejanske poslovne primere,” je dejal Takeshi Chino izvršni direktor podjetja Kraken Japan.

Dejal je, da regulatorji ne vidijo nobene utemeljitve za spodbujanje kriptovalut zaradi njihove velike nestanovitnosti. Po njihovem mnenju trg kriptovalut privablja le špekulante ne pa pravih vlagateljev, ki sredstva hranijo dlje časa.

Če bi bilo na Japonskem več primerov sodelovanja lokalnih vlad s podjetjem za veriženje blokov pri izdaji kriptovalute, bi se morda več politikov zanimalo za kriptovalute in podprlo spremembo davčnega režima je dejal.

“Watanabe je dejal: “To je problem kokoši in jajca” Japonska vlada potrebuje primere uporabe, da bi spremenila zakonodajo. Toda brez spremembe zakona je zelo težko ustvariti primere uporabe.”

Vir: coindesk.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj