Piše: C. R.

Rusko ministrstvo za finance je z vlado delilo spremenjen in dokončan predlog zakona o kriptovalutah, ki priporoča uporabo kriptovalut kot zakonitega plačilnega sredstva.

Rusko ministrstvo za finance (MinFin) je dokončalo osnutek zakona z naslovom “O digitalni valuti” in ga poslalo ruski vladi v potrditev, da ga sprejme kot zakon. Osnutek zveznega zakona pojasnjuje predpise povezane s trgovanjem s kriptovalutami in njihovim rudarjenjem.

Rusko ministrstvo za finance je 8. aprila napovedalo spremembo in dokončanje skorajšnjega predloga zakona o kriptovalutah, ki zagotavlja regulativno jasnost v zvezi z obtokom, izdajo, trgovanjem, rudarjenjem in drugimi dejavnostmi na trgu kriptovalut.

Čeprav so se nepotrjena poročila o legalizaciji kriptovalut v Rusiji pojavila v začetku 16. aprila je cvetoča skupnost kriptovalut na Twitterju napoved sprejela s široko odprtimi rokami.

Med prvimi je potezo potrdil tudi izvršni direktor družbe Binance Changpeng Zhao in sicer zaradi številnih sankcij, ki so trenutno uvedene proti tej državi.

Foto: posnetek zaslona

Ko se je prah polegel so na kripto Twitterju kmalu ugotovili, da so slavili malce prezgodaj zato so CZ in drugi kmalu izbrisali tvite v katerih so navijali za pravni status kriptovalut v Rusiji.

Šum okoli legalizacije kriptovalut v Rusiji je sprožilo poročilo lokalnega ruskega dnevnika Kommersant, ki naj bi dobil v roke avtentično končno različico osnutka zakona. Po navedbah lokalnega medija je bilo v predlogu zakona priporočeno sprejemanje digitalne valute “kot plačilnega sredstva, ki ni denarna enota Ruske federacije”, kar pa mora ruska vlada še sprejeti kot zakon.

Čeprav je MinFin dokončal osnutek zakona in ga posredoval ruski vladi uradno sporočilo o njegovi potrditvi kot zakona še vedno ni znano in časovni okvir še ni znan.

Poročilo časnika Kommersant je tudi poudarilo, da predlog zakona priporoča vzpostavitev regulativnega okvira za dejavnosti, povezane s kriptovalutami hkrati pa deli podlago za registrirane operaterje.

14. aprila je predsednik ruske trgovinske in industrijske zbornice Sergej Katarin priporočil sodelovanje z afriškimi državami za izvajanje čezmejnih poravnav v kriptovalutah in digitalnih valutah centralnih bank (CBDC). V sporočilu v zvezi z dokončanim predlogom zakona je ministrstvo razkrilo, da je pojasnilo predpise o kriptovalutah pri čemer je upoštevalo stališča vseh drugih oddelkov ruske vlade.

Predsednik ruskega plinskega društva Pavel Zavalni je v okviru trenutnega boja proti mednarodnim sankcijam in posledični inflaciji namignil na možnost sprejemanja bitcoinov (BTC) kot plačila za izvoz nafte in plina.

Kot je poročal Cointelegraph je Zavalni priporočil sprejemanje plačil v ruskih rubljih, kitajskih juanih, turških lirah ali celo v Bitcoinu (BTC) iz “prijateljskih držav”. “Neprijazne države” pa bi lahko za svojo nafto plačevale v rubljih ali zlatu.

Vir: cointelegraph.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj