Piše: C. R.

Makro negotovost vlada vendar nekateri zagovorniki Bitcoina napovedujejo, da se bo od tu gibal samo še navzgor.

Zaradi govoric o zvišanju obrestnih mer je “spectech” vključno z bitcoinom in kriptovalutami doživel vratolomen začetek novega leta. V tem obdobju je skupna tržna vrednost kriptovalut izgubila 333,5 milijarde dolarjev (294,2 milijarde evrov) preden se je v soboto odbila na 1,898 bilijona dolarjev. Čeprav je še prezgodaj, da bi lahko rekli, da je dno doseženo se za zdaj zdi, da je najhujše za nami. Korelacija med kriptovalutami in makro pokrajino je postala bolj očitna v tej nedavni fazi razprodaj. Ob tem je jasno, da je okrevanje odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju v širšem gospodarstvu. Vendar pa za bitcoin ostaja upanje, da bo to korelacijo prekinil in uresničil svoj potencial kot digitalno rezervno sredstvo. Vendar pa vsi ne verjamejo, da se bo to zgodilo. Dave Ramsey, ki ponuja pomoč pri oblikovanju proračuna in zadolževanju se ni zadrževal pri kritiziranju Bitcoina in kriptovalut. Voditelj oddaje Ramsey Show je poudaril, da digitalne valute predstavljajo miselnost “hitrega bogatenja”. To je po njegovih besedah nevarno saj ljudem onemogoča, da bi se zavedali negativnih potencialov.

Na podlagi pomanjkanja zgodovinskih podatkov je Ramsey dodal, da kriptovalute po definiciji niso naložba. Namesto tega so špekulativna oblika iger na srečo. “… gre za nedokazano stvar v katero lahko vložimo denar zato to ni naložba. Po definiciji ima naložba zgodovinske rezultate v katere lahko vložite denar…” Glede na to, da pred finančno krizo leta 2008 ni bilo podatkov o trgovanju z bitcoini ima morda prav. Peter Schiff je to priložnost izkoristil tudi za ponovitev svojega stališča proti Bitcoinu. V nedavnem tvitu je imetnike pozval naj “odprejo oči in um” ter izstopijo iz $BTC preden bo prepozno.

Zagovorniki BTC so močni
Kljub temu zagovorniki Bitcoina še naprej širijo idejo o gibanju navzgor od te točke naprej. Z uporabo modela S2F (Stock-to-Flow) je Plan B na podlagi skalirane cene glede na čas od razpolovitve izrisal svojo napoved. Z navzkrižnim primerjanjem zgodovinskih gibanj cen je model pokazal, da bo cena 100.000 dolarjev (88.236 evrov) prišla okoli maja letos. Model S2F je bil izpeljan z upoštevanjem razmerja med trenutno zalogo sredstva (ali ponudbo v obtoku) in proizvodnim tokom (ali narudarjenimi žetoni). Iz tega sledi, da se cena redkih sredstev povečuje. Model S2FX povzema ta koncept in dodaja fazni prehod sredstev, da bi idejo še bolj izpopolnil. To pomeni, da S2FX uvaja pojem zrelosti sredstva, ki prehaja od zasnove do zrelosti kot “finančno sredstvo”. Sredi decembra je @CredibleCrypto z uporabo teorije Elliotovega vala tvitnil, da je bitcoin v ravnem trivalnem korekcijskem gibanju. Napovedal je nihanje navzdol pod 42 tisoč dolarjev vendar nad 30 tisoč dolarjev (26.470 evrov) preden se zaključi struktura za gibanje navzgor.

Vir: cryptoslate.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj