Piše: C. R.

Mehiška senatorka Indira Kempis je v državnem zboru predlagala predlog zakona po katerem bi Bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo v državi. Kot razlog je senatorka navedla, da bo to premostilo vrzel med dostopom do finančnih produktov in izobraževanjem mehiških državljanov.

Kempisova je sicer aprila 2021 v skupščini predstavila dva predloga za spremembo zakona, vendar v nobenem od njiju ni bil omenjen Bitcoin ali katero koli drugo decentralizirano digitalno premoženje. Mehiška centralna banka je nasprotovala uvedbi Bitcoina v finančni sistem države.

Salvador je bil država, ki je Bitcoin vključila v svoj finančni sistem, enako pa počne tudi Mehika. Cilj predlaganega zakona je, da bi Bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo s čimer bi lahko pripomogel k spremembi finančne pismenosti številnih državljanov.

Glede na predlog približno 56 odstotkov prebivalcev Mehike nima dostopa do bančnih računov. To pomeni, da več kot 67 milijonov ljudi še vedno nima dostopa do enega od osnovnih finančnih instrumentov. Približno 68 odstotkov državljanov je brez finančne izobrazbe.

Vendar pa je predlagani zakon v nasprotju z zastavljeno usmeritvijo vlade in centralne banke Mehike. Centralna banka je januarja napovedala, da si prizadeva za oblikovanje digitalnega pesa, lastne digitalne valute Centralne banke (CBDC), ki naj bi začel krožiti leta 2024, da bi pomagal Mehičanom in njihovim težavam s finančno vključenostjo.

Vir: coinpedia.org