Piše: C. R.

Zaradi močnejšega dolarja je zlato manj privlačno za imetnike drugih valut, višji donosi pa povečujejo stroške imetja zlata, ki se trenutno ne izplača.

Cene zlata so se v ponedeljek znižale, saj so se dolar in donosi državnih zakladnic po dobrem poročilu o plačah v ZDA okrepili pričakovanja o agresivnem dvigu obrestnih mer, čeprav sta ukrajinska kriza in pogovori o novih sankcijah proti Rusiji podprli povpraševanje po varnem pristanu.

Zaradi močnejšega dolarja je zlato manj privlačno za imetnike drugih valut medtem, ko višji donosi povečujejo stroške imetja barvnih kovin.

Spot zlato se je do 04.34 GMT znižalo za 0,3 odstotka na 1.917 dolarja (1.741 evra) za unčo. Terminske pogodbe na ameriško zlato so zdrsnile za 0,2 odstotka na 1.920 USD (1.744 EUR).

“Medtem, ko konflikt v Vzhodni Evropi ob padcih cen zlata morda predstavlja skromen veter v hrbet je zdaj zelo jasno, da so se glavni dejavniki za oblikovanje cen zlata spremenili v vpliv višjih donosov v ZDA in višjega ameriškega dolarja,” je dejal Jeffrey Halley višji analitik družbe OANDA.

Dolar je teden začel z močno rastjo medtem, ko so se zvišali tudi donosi državnih zakladnic, saj je mesečno poročilo o delovnih mestih v ZDA pokazalo močan trg dela in bo verjetno ohranilo naravnanost ameriške centralne banke Federal Reserve.

Podatki o zaposlovanju v ZDA so pokazali, da se je stopnja brezposelnosti znižala na novo dvoletno najnižjo raven 3,6 odstotka, plače pa so se ponovno dvignile, kar je Fed pripravilo do tega, da bo maja zvišal obrestne mere za visokih 50 bazičnih točk.

Vlagatelji pričakujejo morebitno razpravo o zvišanju obrestne mere za 50 bazičnih točk, ko bo Fed v sredo objavil zapisnik marčevskega zasedanja.

Medtem je nemški obrambni minister v nedeljo dejal, da mora Evropska unija razpravljati o prepovedi uvoza ruskega plina potem, ko so ukrajinski in evropski uradniki ruske sile obtožili grozodejstev.

Spot zlato lahko pade na 1.898 USD (1.724 EUR) saj je zlomilo podporo pri 1.924 USD (1.748 EUR) za unčo, meni Reutersov tehnični analitik Wang Tao.

Spot srebro se je znižalo za 0,2 odstotka na 24,57 dolarja (22,32 evra) za unčo, platina se je znižala za 0,1 odstotka na 984,49 dolarja (894,45 evra), paladij pa se je zvišal za 1,3 odstotka na 2.306,19 dolarja (2.095,27 evra).

Vir: moneycontrol.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj