Piše: C. R.

Slaba dva dni po tem, ko je ameriško ministrstvo za finance uvrstilo Tornado Cash na črno listo so nizozemske oblasti aretirale 29-letnega moškega, osumljenega razvoja decentralizirane storitve mešanja kriptovalut.

V Amsterdamu aretirali osumljenega razvijalca kriptovalute Tornado Cash
Služba za davčne informacije in preiskave (FIOD) je danes sporočila, da je 10. avgusta v Amsterdamu aretirala 29-letnega neimenovanega razvijalca storitve Tornado Cash.

“Osumljen je vpletenosti v prikrivanje kriminalnih finančnih tokov in omogočanje pranja denarja z mešanjem kriptovalut prek decentralizirane storitve za mešanje ethereuma Tornado Cash,” je v sporočilu postavila kriminalistična agencija.

FIOD je še povedal, da je bil osumljenec priveden pred preiskovalnega sodnika. Agencija je dodala, da je junija začela preiskavo proti družbi Tornado Cash in da ne izključuje možnosti več aretacij.

Tornado Cash je protokol, ki temelji na Ethereumu in deluje tako, da združi kriptovalute številnih vlagateljev in jih pomeša, da zamegli sled transakcij, ki jo je mogoče prebrati v javni verigi blokov.

Nizozemski preiskovalci sumijo, da je bil Tornado Cash uporabljen za pranje velikih vsot nezakonito pridobljenega denarja, tudi iz vdorov v kriptovalute, ki naj bi bili povezani z znanimi severnokorejskimi hekerji.

Črna lista Tornado Cash
Današnja posodobitev FIOD prihaja po tem, ko je ameriško finančno ministrstvo 8. avgusta Tornado Cash in dolg seznam denarnic Ethereum in USDC dodalo na seznam sankcioniranih denarnic s čimer je ameriškim državljanom posledično prepovedalo uporabo orodja za mešanje kovancev. Podobno je urad finančnega ministrstva trdil, da so Tornado Cash za pranje denarja uporabljali kibernetski kriminalci, kot je skupina Lazarus Group, ki jo sponzorira severnokorejska država.

Poteza finančnega ministrstva je v kriptografski skupnosti sprožila ogorčenje, pri čemer so nekateri poznavalci panoge opozorili, da gre za veliko grožnjo zasebnosti strank. Soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je na primer razkril, da je osebno uporabil storitev za donacije za vojno razdejano Ukrajino, da bi zaščitil prejemnike in ne sebe.

Zlasti storitve Circle, dYdX, Infura in Alchemy so upoštevale sankcije ameriške vlade in uporabnikom storitve Tornado Cash preprečile dostop do nje. Tudi GitHub je izbrisal račune sodelavcev Tornado Cash in s platforme odstranil vse njihove repozitorije programske opreme.

Glede na nedavna poročila na Twitterju se zdi, da je bil kanal Discord podjetja Tornado Cash izključen iz omrežja.

Vir: zycrypto.com