Piše: C. R.

Konec tedna se na trgu kriptovalut ni zgodil skoraj noben bistven premik, saj je bitcoin ponovno pristal pod 23.000 USD. Mirna je tudi večina altcoinov, med redkimi izjemami pa je ADA, ki je dosegel 5-odstotno dnevno rast.

Bitcoin se ustavi pri 23 tisoč dolarjev
Preteklih sedem dni je bilo za primarno kriptovaluto precej uspešnih. Sredstvo si je opomoglo od padca v prejšnjem tednu pod 19.000 dolarjev in v ponedeljek vstopilo na ravni okoli 22.000 dolarjev.

Biki so ohranili nadzor nad trgom in potisnili BTC še bolj proti severu. To je doseglo vrhunec v sredo, ko se je cena povzpela na nekaj več kot 24.000 dolarjev. To je postala najvišja cena bitcoina v zadnjem več kot mesecu dni.

Vendar se je pokrajina spremenila, ko je postalo znano, da je Tesla v drugem četrtletju prodala večino svojih imetij BTC zaradi zapor COVID-19 na Kitajskem. Bitcoin se je hitro odzval in se v nekaj urah potopil za več kot 2.000 dolarjev.

Kljub temu se je odbil in se približal 23.000 USD, kjer je preživel večino včerajšnjega trgovalnega dne in tam sedi tudi zdaj. Tako je njegova tržna vrednost še vedno precej pod 450 milijardami dolarjev, njegova prevlada nad alti pa znaša 41,6 %.

BTC/USD. Vir: TradingView

ADA vodi
Za razliko od prejšnjega vikenda, ko je večina altcoinov dosegla impresivne cenovne rezultate je tokrat situacija videti povsem drugače, saj večina mirno sedi.

Ethereum po manjši dnevni rasti nadaljuje s svojimi nedavnimi dobički. Tako je drugo največje digitalno premoženje ponovno doseglo vrednost 1.600 USD.

Tudi Ripple, Dogecoin in MATIC so rahlo v zelenih številkah. Cardano je s 5-odstotnim dnevnim povečanjem najbolj opazen dobičkar med alti z večjo tržno kapitalizacijo. Zaradi tega se z ADA trguje nekaj več kot 0,5 USD.

Nasprotno so BNB, Solana, Dogecoin, Shiba Inu in Avalanche v rdečih številkah.

Tudi večina indeksov z nižjo in srednjo tržno kapitalizacijo na dnevni ravni precej stagnira. Zato ni čudno, da kumulativna tržna kapitalizacija vseh kripto sredstev ostaja mirna pri približno 1,050 bilijona dolarjev.

Pregled trga kriptovalut. Vir: Quantify Crypto

Vir: Binance.com