Piše: C. R.

Salvador je preložil izdajo prve obveznice na svetu podprte z bitcoini, ker se je vlada odločila počakati na ugodne razmere na trgu, kot je v torek pojasnil finančni minister Alejandro Zelaya.

Srednjeameriška vlada je prvotno načrtovala izdajo 1 milijardo dolarjev (0,91 milijarde evrov) vredne obveznice, podprte z bitcoini, med 15. in 20. marcem.

Po besedah Zelaye so tržne variante maja in junija drugačne. Idealen datum za zbiranje kapitala pa je v prvi polovici leta. Minister še dodaja, da bi lahko izdajo prestavili najpozneje na september saj je po septembru težje zbrati kapital na mednarodnih trgih.

Po napovedi preložitve je predsednik Bukele naslovil FUD v zvezi z obveznico in navedel, da bo obveznica izdana prek borze Bitfinex. Opozoril je tudi, da gre za kratko zamudo, ki je povezana s tem, da se reforma najprej pošlje kongresu.

Reuter FUD Bukele je omenil, da je bila odločitev glede izdaje obveznice nekakšna varnostna mreža, če bi poskus z obveznico propadel. Takrat vladi ne bi bilo treba neplačati 800 milijonov dolarjev (728 milijonov evrov) vredne evroobveznice, ki zapade januarja 2023, kar bi Bukeleju leto dni pred volitvami povzročilo kopico težav.

Medtem so se oglasili tudi številni ugledni podporniki Bitcoina in Bukele, da bi zagotovili tolažbo pred FUD-om. Samson Mow je ohladil napetosti v zvezi z obveznicami in vsem pomagal ohraniti trezno glavo.

Neodobravanje Mednarodnega denarnega sklada
Salvadorjeva odločitev, da sprejme Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo je sprožila precejšnje kritike Mednarodnega denarnega sklada. Za vse namene je ameriški dolar še vedno najpomembnejša svetovna valuta. Vendar je MDS pokazal, da meni, da bi Bitcoin lahko ogrozil dolar saj omogoča plačila med dvema strankama brez posrednika. Ta lastnost seveda odpira vrata možnosti uporabe Bitcoina kot finančnega produkta in storitve, ki je dostopna vsem in je nihče ne nadzoruje.

Vendar se Salvador zaradi stave proti sedanjemu dolarskemu sistemu sooča z nekaterimi težavami. Pogovori med Mednarodnim denarnim skladom in Salvadorjem o posojilu v višini 1 milijarde dolarjev so zastali potem, ko je Mednarodni denarni sklad začel skrbeti, da bi sprejetje Bitcoina lahko ogrozilo finančno stabilnost države.

Bukele je v obrambi odločitve svoje države na Twitterju tudi ugovarjal nedavnim trditvam Bitcoin FUD, da bo zaradi prehoda na Bitcoin svet težje nadzorovati (pri čemer je opozoril, da nadzorovanje ne bi smelo biti namen prevlade zelene valute).

Vir: btctimes.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj