Piše: C. R.

Po mnenju tržnih analitikov je dragocena kovina zlato uradno na medvedjem trgu in cene bi lahko v naslednjih nekaj tednih ostale znižane. Poleg tega je priljubljeno varno sredstvo v zadnjih štirih mesecih, medtem ko je makroekonomsko ozadje mračno, izgubilo 17,50 % vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Tržni analitiki TD Securities pravijo, da bi lahko zvišanje FED-a znižalo ceno zlata
Nobenega dvoma ni, da gospodarstvo kriptovalut doživlja medvedjo recesijo, saj so nekatere najpomembnejše digitalne valute izgubile od 65 % do 90 % vrednosti. Tudi dobro znano varno zatočišče in naložbeno sredstvo zlato se spopada s padcem, vse odkar je plemenita kovina 8. marca 2022 dosegla najvišjo vrednost vseh časov (ATH) pri 2.074,60 USD za eno unčo čistega zlata. Zlato trenutno kotira za 1.711 USD za unčo, saj je to sredstvo v 134 dneh izgubilo 17,50 %.

Kot je 18. julija poročal Neils Christensen iz revije Kitco, so analitiki družbe TD Securities dejali, da se mora zlato v naslednjih nekaj tednih spopasti z nekaterimi pritiski. “Vlagatelji so zmanjšali neto dolžino za zelo velikih 6 % odprtih obresti (3 milijone unč), saj je postalo zelo očitno, da se bodo realne obrestne mere na kratkem koncu krivulje še naprej zviševale in da je bilo malo možnosti za povečanje, ker so nominalne obrestne mere poskočile višje, inflacijska pričakovanja pa so se skupaj s pričakovano gospodarsko krizo zmanjšala,” so zapisali tržni analitiki TD Securities.

Kanadska investicijska banka in ponudnik finančnih storitev je dodal:

“Zaradi nadaljnjih dvigov FED-a in manjše gospodarske aktivnosti bi se morala vrednost zlata še naprej zmanjševati, cene pa bodo verjetno pod pritiskom tudi v prihodnjih tednih.”

Takoj po vrhu zlata se je pojavil medvedji trg, Ukrajina prodala za milijarde dolarjev zlata
Analitiki TD Securities niso edini, ki menijo, da je zlato v medvedji fazi, saj je glavni komentator portala moneyweek.com za zlato, surovine, valute in kriptovalute Dominic Frisby 31. marca 2021 dejal, da je zlato v medvedjem trgu. “To je medvedji trg,” je takrat zapisal Frisby. “Na medvedjem trgu se pojavijo trgovalni vzponi, vendar je medvedji trg medvedji trg. Lahko traja dlje, kot si mislite. Lahko so nesmiselni. Vendar ne trajajo večno.”

Gold 'Clearly Turned Bearish' Says Societe Generale as TD Securities Strategists Expect Further Downside
Vir: posnetek zaslona / bitcoin.com

V ponedeljek je Christensen pri Kitcu še pojasnil, da se je “špekulativno pozicioniranje zlata prvič po maju 2019 spremenilo v neto kratko za 6133 pogodb”. Tudi blagovni analitiki družbe Société Générale so izjavili, da se je “trg zlata očitno obrnil v medvedjo smer”. Poleg tega poročila navajajo, da je Ukrajina od začetka vojne z Rusijo prodala več milijard zlatih rezerv. Kateryna Rozhkova, namestnica guvernerja Narodne banke Ukrajine (UNB), je novinarjem povedala, da je bilo prodanih 12 milijard dolarjev zlata, da bi se okrepila dobava blaga v državi.

“(To zlato) prodajamo zato, da lahko naši uvozniki kupijo potrebno blago za državo,” je 17. julija v izjavi podrobno pojasnila Rožkova.

Tržni strategi družbe TD Securities: “Zlato bo začelo čutiti bolečino v primeru jastrebovskega režima Fed-a

Poleg tega so ZDA in skupina sedmih voditeljev konec junija uvedle sankcije za nov uvoz ruskega zlata s čimer so skušale udariti Vladimirja Putina. Jastrebji Federal Reserve pomeni pogubo za vrednost zlata je zapisano v obvestilu za vlagatelje, ki so ga pripravili analitiki družbe TD Securities. “Z zlatimi hrošči, ki padajo kot domine, so se cene od takrat prebijale skozi različne ravni podpore na poti proti ročaju 1.600 USD za unčo,” so pojasnili analitiki. “Ker se cene zdaj spopadajo s predpandemskimi ravnmi, bo največja špekulativna košara v zlatu začela čutiti bolečino ob jastrebovskem režimu Fed, saj bodo njihove vstopne ravni na preizkušnji.”

Kar zadeva pozicije zlata z vzvodom, tržni strategi TD Securities menijo, da so “te obsežne pozicije najbolj ranljive, kar kaže na to, da je rumena kovina še vedno nagnjena k nadaljnjemu padanju.” Medtem, ko je zlato doživelo precejšen padec je cena srebra za unčo sledila padcu rumene kovine. Cena srebra je prvič po dveh letih zdrsnila pod 20 dolarjev za unčo. Po naključju se vrednost zlata s približevanjem avgustu približuje cenovnemu dnu, ki ga je doseglo avgusta 2021, ko je padlo pod mejo 1.700 dolarjev.

1 unča zlata = 28.34 grama zlata

Vir: news.bitcoin.com