Piše: C. R.

Republika Tajska je sporočila, da bodo morali trgovci s kriptovalutami v tej državi zdaj plačati 15-odstotni davek na kapitalski dobiček za vse svoje posle s kriptovalutami.

Tajska uvaja nov zakon o davku na kriptovalute
Časopis Bangkok Post je 6. januarja razkril, da je tajsko ministrstvo za finance sporočilo, da bodo udeleženci v kriptoindustriji kot so vlagatelji in rudarske dejavnosti podvrženi novemu davčnemu zakonu.

Državno ministrstvo za prihodke pozorno spremlja to panogo saj ima oči uprte v to, da bi iz sektorja kriptovalut, ki je v letu 2021 zabeležil impresiven obseg trgovanja ustvarilo več prihodkov.

Presenetljivo je, da je novi davčni zakon pomilostil borze kriptožetonov. To pomeni, da borze kriptovalut ne bi plačevale 15-odstotnega davka na dobiček od kriptovalut. Pomembno je, da je več teh borz povezanih z velikimi bankami in bogatimi poslovnimi posamezniki na Tajskem.

Na primer, najpomembnejša banka na Tajskem je novembra nedavno prevzela največjo borzo v državi Bitkub in sicer z nakupom 51-odstotnega deleža v borzi. Prav tako je največji prehrambeni monopol v državi CP Group lastnik borze Upbit Thailand ene od vidnejših borz v državi.

Še en dober primer je Zipmex Thailand. Ta je povezana z banko Bank of Ayudhya. Spomnimo, da je borza avgusta lani od pete največje banke zbrala več kot 40 milijonov dolarjev.

Novi zakon o kriptovalutah je lahko zapleten za laike – izvršni direktor podjetja Zipmex
Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Zipmex Akalarp Yimwilai je med pogovorom o novem zakonu o davku na kriptovalute opozoril, da so trgovci zainteresirani za plačevanje davka na kriptovalute vendar so davčne metode in izračuni preveč zapleteni, da bi jih navadni ljudje razumeli.

Davčne metode in izračuni bi morali biti bolj jedrnati jasni in razumljivi. Veliko ljudi, ki jih poznam želi plačevati davke vendar ne vedo kako jih izračunati.

Čeprav je metodologija vlade za odpravo davka nejasna že daje različne signale. Tajska slovi kot svetovno turistično središče, ki vsako leto privabi na milijone turistov.

Njeno ministrstvo za turizem si v želji po oživitvi turistične industrije neutrudno prizadeva, da bi z novimi pobudami privabilo industrijo kriptovalut. Vendar pa se zdi, da vrhovna banka države deluje proti njej s tem, ko zatre digitalno premoženje.

Tajska centralna banka je decembra lani napovedala, da namerava pripraviti nove ukrepe za ureditev dejavnosti povezanih s kriptovalutami za posameznike in podjetja. Pravzaprav bo še ta mesec kmalu objavila posvetovalni dokument o finančnem okolju.

Vir: cryptoslate.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj