Piše: C. R.

Vlada se že pogovarja z nekaterimi člani industrije kriptovalut, da bi ocenila zadevo.

Vlada Zimbabveja naj bi želela sprejeti kriptovalute kot zakonito plačilno sredstvo. Po poročanju portala Bulawayo24 se država že posvetuje z različnimi podjetji, povezanimi s to panogo, da bi ocenila možnost legalizacije kriptovalut v državi, kot je povedal Charles Wekwete, stalni sekretar in vodja enote za tehnologijo e-uprave v uradu predsednika in kabineta brigadni general (v pokoju).

Wekwete je med govorom na vrhu o informacijsko-komunikacijskih tehnologijah (IKT), ki ga je pripravilo Računalniško združenje Zimbabveja (CSZ), pripomnil, da so virtualne valute še vedno tema, ki za več držav po svetu ostaja nejasna in jo je treba ustrezno obravnavati. “Vlade jo še vedno poskušajo razumeti in ustrezno oblikovati politike, kako jo obravnavati. V našem primeru smo sprva poskušali razumeti njihove posledice, saj pomenijo temeljni odmik od prej znanih finančnih instrumentov, poleg tega pa obstaja veliko strahov glede čezmejnega pretoka sredstev, pranja denarja, eksternalizacije sredstev in nezakonitega pretoka sredstev za financiranje nezakonitih zadev,” je dejal.

Dodal je, da si vlada prizadeva oblikovati nekatere politike za vzpostavitev okvira, da bi kriptovalute v Zimbabveju lahko postale zakonito plačilno sredstvo. Wekwete je dejansko potrdil, da posvetovalni proces “že poteka”. Vendar pa je zasebnemu sektorju poslal vabilo, naj sodeluje v pogovorih, da bi okrepili oceno in bolje razumeli tehnologijo, ki stoji za kriptovalutami.

Okvir digitalnega gospodarstva v Zimbabveju
“Vključuje vse potrebne akterje, v našem sektorju pa imamo ljudi, ki so dobro obveščeni. Vzpostaviti moramo varnost, naša odgovornost pa je, da delimo in pokažemo, kaj je mogoče storiti,” je zadevo komentiral Allen Saruchera, predsednik CSZ.

Wekwete je tudi povedal, da je država v okviru “nacionalne razvojne strategije 1”, znane kot NDS1, sprejela začetni okvir, ki temelji na digitalnem gospodarstvu.

Družba Finance Magnates je septembra poročala, da je skupna vrednost afriškega trga kriptovalut med julijem 2020 in junijem 2021 poskočila za skoraj 1200 %.

Vir: financemagnates.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj