Piše: C. R.

Bitcoin ni bil zatočišče na dan, ko so vlagatelji potrebovali prostor, kamor bi se skrili, medtem ko je mutirajoči virus pustošil po svetovnih finančnih trgih.

O novem sevu virusa so prvič poročali v Južni Afriki, preiskujejo pa ga v državah po Evropi in na Bližnjem vzhodu. Na Nizozemskem preiskujejo več kot 60 novih okužb s COVID19, v Izraelu pa so poročali o treh primerih okužbe z virusom Omicron pri ljudeh, ki niso potovali v tujino. Vlade po vsem svetu zaostrujejo omejitve potovanj v južno Afriko. Priporočila za potovanje v ZDA se spreminjajo v opozorila, Združeno kraljestvo pa na svoj “rdeči seznam” dodaja še štiri države. Pričakuje se, da bo Južna Afrika v odgovor na to objavila strožje ukrepe za zaprtje.

Med razburjenjem na svetovnih borzah, ki ga je povzročila potencialno nevarna različica COVID19, je največja kriptovaluta na svetu v petek popoldne padla za skoraj 10 % na 47,9 milijona eurov. Kljub lastni zgodovini velikih nihanj in špekulativne blaznosti zagovorniki bitcoina ne morejo trditi, da se žeton lahko uporablja kot varovalo pred nestanovitnostjo na bolj tradicionalnih trgih tveganja. Korelacija med vodilno kriptovaluto in tveganimi sredstvi, kot so delnice, se od začetka leta povečuje.

Z drugimi besedami, ko delnice padejo, bo verjetno padel tudi Bitcoin, kar zmanjšuje njegovo uporabnost pri varovanju pred nestanovitnostjo. Navdušenci nad Bitcoinom so predlagali, da lahko zaradi omejene zaloge 21 milijonov žetonov deluje kot varovalo pred inflacijo. Najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu bi bila smiselna, če bi bila to zgodba, saj bi novice, povezane s COVID19, lahko spodbudile zaskrbljenost glede stabilnosti svetovnega gospodarstva. Nedavne dobičke bitcoina je po mnenju tržnih strokovnjakov mogoče približno polovično razložiti s strahom pred inflacijo, polovično pa z izobiljem in zagonskim trgovanjem. Vendar pa še ni mogoče reči, kako se bodo bitcoin in druga kriptoaktivna sredstva uvrstila v portfelj, če je nedavno trgovalno dogajanje kakršen koli pokazatelj.

Zaskrbljenost glede regulacije in upadanje zanimanja za ameriške sklade za trgovanje na borzi, vezane na terminske pogodbe na bitcoin, sta prav tako zavrla bitcoin, ki je v začetku tega meseca dosegel rekordno vrednost 60,9 tisoč eurov.

Vir: fxempire.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj