Piše: C. R.

Pomembni prispevki Laszla Hanyecza k bitcoinu so veliko pomembnejši od morebitnega obžalovanja, da je za dve pici zapravil 10.000 bitcoinov.

Kakšen je pomen dneva pice Bitcoin, če pustimo ob strani meme? Kaj točno praznujejo bitcoinisti, ko 22. maja vsako leto kupijo pico?

Vsi poznamo zgodbo in verjetno smo se vsi spraševali: “Ali Laszlo Hanyecz obžaluje, da je leta 2010 kupil dve pici za 10.000 bitcoinov?” Hanyecz pravi, da ne, da mu ni žal, vendar bi večina normalnih ljudi trdila, da gre za postracionalizacijo.

“Seveda bi to rekel, to je mehanizem za spopadanje s težavami. Ne more se vrniti v preteklost in tega spremeniti. Vendar pa seveda obžaluje. Kdo ne bi?! Danes bi bil lahko multimilijonar!”

Glede na to, da je Hanyecz isto stvar naredil več kot enkrat, bi bil lahko pravzaprav v vsakem trenutku leta 2022 milijarder, saj je leta 2010 za pico porabil približno 100.000 bitcoinov.

Če kljub njegovim besedam še vedno verjamete, da Hanyecz obžaluje vam svetujem, da poskusite razumeti, da obžalovanje bitcoinov temelji na fantazijski fiat miselnosti. Ta predpostavlja, da je bolje imeti srečo in dobiti nekaj zastonj, kot pa delati, da bi si to zaslužili. Pri tem spregleda, da če bi nekaj dobili zastonj, tega verjetno tako ali tako ne bi več imeli, saj obstaja tisoč različnih načinov, na katere bi se z njim verjetno razšli. Altcoini, prevare ali preprosta kombinacija pohlepa in pomanjkanja razumevanja pomena tega, kar imate v rokah.

Koliko Bitcoin OG iz let 2009 in 2010, ki so si med seboj pošiljali bitcoine, kot da gre za monopolni denar, ima še vedno tako velik kupček?

Ugibam? Zelo malo.

In ta retrospektivni pogled velja še danes. Primer: Bitcoin Ekasi je projekt, ki sem ga ustanovil avgusta 2021 in je posebej namenjen porabi bitcoinov. Vzeli smo model Bitcoin Beach in ga prilagodili južnoafriškemu okolju. Naš cilj je preprost: uvesti bitcoin v revno naselje; prvič, kot orodje za osebno opolnomočenje in opolnomočenje skupnosti, drugič, kot realni dokaz, da lahko bitcoin dejansko izpolni svoje obljube.

V primerjavi s fiat je bitcoin boljša varčevalna tehnologija in zdaj z omrežjem Lightning Network, tudi boljše plačilno omrežje, kar oboje obeta veliko za finančno izključena obrobna gospodarstva. Upamo, da bo bitcoin sprejet v tej skupnosti in prvi znaki obetajo, da je zanimanje zanj precejšnje.

Edini način, da bitcoin predstavimo ljudem in ustvarimo krožno gospodarstvo tipa Bitcoin Beach je, da ga dejansko uporabljamo. Plačevati plače z bitcoini in spodbujati njihovo porabo za realno blago in storitve v vogalnih trgovinah, ki smo jih vključili. Če bi zgolj zagovarjali HODLing, ga nihče v tej skupnosti ne bi sprejel. Vsaj dokler ne bo vsesplošno razširjen (in prednost, ki jo ima zgodnji posvojitelj je veliko manjša kot zdaj).

Morda boste rekli, da si nasprotujemo vendar tu ni nobenega protislovja. Ne, če razumete, kje je bitcoin bil, kje je zdaj in kam bo verjetno šel. Zaradi HODLinga spodbujamo porabo – vsaj na začetku.

Tako kot številni bitcoinerji je tudi moja naložbena teza, da bo vrednost bitcoina sčasoma skoraj zagotovo predstavljala znaten del svetovnega gospodarstva in najverjetneje njegovo zelo veliko večino. Zaradi takšnega izida bo cena bitcoina za več redov višja od današnje. To je teza, ki se je držim že od prvega nakupa bitcoina leta 2013, ko je bil blizu svojega vrhunca in vse, kar sem od takrat doživel, še naprej kaže v to smer.

Toda, če je temu tako kako lahko porabljam bitcoine in (z mirno vestjo) zagovarjam naj enako počnejo tudi drugi? Leteti nasproti nekaterim najbolj priljubljenim vplivnežem GigaChada, kot sta Michael Saylor in Dan Held, ki pravijo, da nikoli ne smete prodati in da vsakič obžalujejo porabo.

Ali si ne nasprotujem? Ali mi ne bi bilo tudi žal, da sem ga porabil?

To je odvisno od perspektive. Očitno je, da se vprašanje “Koliko je dovolj?” razlikuje od osebe do osebe in nihče ni v položaju, da bi to presojal namesto nekoga drugega. Osebno sem srečen, če imam trdno streho nad glavo, če lahko udobno nahranim svojo družino in če imam nadzor nad svojim časom. Vedno se bom ukvarjal s konstruktivnimi stvarmi od katerih mi bodo nekatere prinesle zaslužek nekatere pa počnem zato, ker je to zabavno. Dokler si lahko privoščim, da izberem eno ali drugo, kadarkoli si to želim sem srečen. Za to ne potrebujem več tisoč (ali celo več sto) bitcoinov. Ampak to sem samo jaz.

Še pomembneje je, da se je moje razmišljanje o Laszlu Hanyeczu in zgodbi o dnevu Bitcoinove pice precej spremenilo, ko sem izvedel, da je k Bitcoinu prispeval še druge, veliko pomembnejše stvari: Hanyecz je med drugim izumil rudarjenje z grafičnim procesorjem in svoj izum brezplačno delil s skupnostjo.

Seveda sta bili dve pici za 6 milijonov dolarjev leta 2013 odličen clickbait vendar obstaja verjetnost, da se večina ljudi, ki bi na to kliknila ne zaveda teh drugih veliko pomembnejših prispevkov iste osebe.

To predstavlja globljo simbolno naravo tega dne.

Pri dnevu pice bitcoin gre za spomin na prispevke zgodnjih pionirjev – in vsi smo še vedno zelo zgodnji! – in spomniti se, kar je morda najpomembneje, da lahko obžalovanje bitcoinov (prezgodnja prodaja in/ali poraba in/ali premajhen nakup) zlahka zasenči druge, pomembnejše prispevke.

Gre za to, da se spomnimo, da je Laszlo Hanyecz, tako kot drugi zgodnji pionirji, izumil rudarjenje z grafičnim procesorjem in svoj izum svobodno delil s skupnostjo ter hkrati porabil na tisoče bitcoinov za pico. Oba prispevka predstavljata isto osebo in verjetno ne bi naredil nobenega od njiju brez drugega.

Ali Laszlo Hanyecz obžaluje, da je leta 2010 za 10.000 bitcoinov kupil dve pici?

Mislim, da ne. Verjetno se zaveda, da če tega ne bi storil, bitcoin ne bi bil to, kar je danes, prav tako pa bi se morali zavedati tudi vi.

Na zelo realen način bi lahko rekli, da je prav to, da je porabil tistih 10.000 bitcoinov, tisto, zaradi česar je istih 10.000 bitcoinov danes vrednih več sto milijonov dolarjev. Kdo ve, če bi jih namesto tega obdržal in jih ne bi porabil. Možno je, da bi Laszlu Hanyeczu leta 2022 ostalo 10.000 neuporabnih digitalnih žetonov, ki jih nihče ne bi želel.

Vir: bitcoinmagazine.com