Piše: C. R.

Inflacija močno vpliva na makro gibanje cen na tradicionalnih trgih vendar mnogi menijo, da sta trg kriptovalut in bitcoin “odporna na inflacijo”. Koliko resnice je v tem?

Kriptovalute kot naložbe so privlačne iz več razlogov. Za nekatere so kriptovalute hiter način za zaslužek, ko skandirajo “wen Lambo”, za druge pa je to zaupanje v tehnologijo veriženja blokov ali določen projekt. Za nekatere je lahko vstop v kriptovalute tako preprost kot skok na vlak na katerem vlada hype, predvsem zaradi FOMO.

Ob vsem tem so kriptovalute, kot je bitcoin, pogosto označene za odlično varovalko pred inflacijo in hranilnico vrednosti. Kje se torej kriptovalute in inflacija križajo, ker inflacija še naprej narašča?

Kaj je inflacija?
O inflaciji govorimo, ko zmanjševanje vrednosti valute na primer ameriškega dolarja, sčasoma poveča cene blaga in storitev ter tako pripomore k rasti gospodarstva. Vendar za razliko od fiat valut s kriptovalutami ni mogoče manipulirati v enaki meri s spreminjanjem obrestnih mer, vsaj tako pravijo.

V začetku maja sta bitcoin (BTC) in ether (ETH) ob novici o zvišanju obrestnih mer s strani FED-a zrasla za približno 3,5 % oziroma 1,2 %. Hitro naraščajoča inflacija je bila eno od gonil obsežnih izgub na trgih kriptovalut. Ameriška centralna banka Federal Reserve je napovedala 0,5-odstotno zvišanje obrestnih mer, kar je najvišje zvišanje obrestnih mer v zadnjih dveh desetletjih.

Čeprav so kriptovalute po novici o zvišanju obrestnih mer zabeležile kratkoročne skoke cen, se rast cen ni mogla obdržati. Številni analitiki kljub temu še vedno menijo, da so se kriptovalute obnašale skladno z delnicami, podobno kot velike tehnološke delnice.

Bitcoin – zaščita pred inflacijo?
V obdobju po pandemiji se je kupna moč ameriškega dolarja v primerjavi z BTC še naprej zmanjševala in marca 2020 močno upadla, čemur je sledil še en padec proti koncu leta 2020, kot je razvidno iz zgornjega prikaza. Poleg tega se je vrednost USD še dodatno znižala zaradi nenehnega tiskanja denarja s strani vlade.

Vir: Google / Kupna moč ameriškega dolarja v primerjavi z BTC

V zadnjih 50 letih je inflacija vrednost USD zmanjšala že za 85 %, kar je okrepilo pripoved o BTC kot odlični alternativi fiat denarju. Vendar se je novembra 2021 potem, ko je cena bitcoina dosegla rekordno vrednost 69.000 USD (65.139 EUR), začela zniževati. Približno v istem času se je kupna moč ameriškega dolarja v primerjavi z BTC začela povečevati tako, da se je konec novembra 2021 in nato marca 2022 ponovno okrepila.

Opazno je, da je bila kupna moč USD v primerjavi z BTC večji del letošnjega leta v trendu rasti. Zaradi tega je naracija o bitcoinovi varovalki pred inflacijo ogrožena. Poleg tega stalna vprašanja v zvezi z nestanovitnostjo trga in visoko ceno posamezne enote BTC povzročajo trenja za vlagatelje, zlasti za novince.

Čeprav so naložbene alternative, kot so ETF-ji podprti z rudarjenjem bitcoinov, in BTC ETP-ji, ponudile spodobno izpostavljenost vlagateljem vseh vrst nenehna nestanovitnost še naprej preganja trgovce in vlagatelje ter novince na trgu BTC.

Kriptovalute in inflacija
Večino časa obstoja bitcoina se cene BTC niso negativno odzivale na pretrese negotovosti politike, kar je deloma v skladu s predstavo o neodvisnosti bitcoina od državnih organov. Vendar pa so imela v pretežno medvedjih tržnih razmerah družbenopolitična vprašanja v zadnjih dveh četrtletjih ključno vlogo pri določanju trajektorije cen BTC.

Poleg tega bi lahko naraščajoča korelacija BTC z dvema glavnima indeksoma – S&P 500 in Nasdaq – igrala S&P 500 in Nasdaq bi lahko z dozorevanjem trga pokvarila pripoved o inflacijski varovalki tega kovanca.

Cena bitcoina se je v primerjavi z najvišjo ceno vseh časov, ki je znašala 69.000 USD, znižala za 57,02 %, kar je prav tako oviralo naracijo tega vrhunskega kovanca kot hranilnika vrednosti. V času pisanja je BTC trgoval po ceni 29.504 USD (27.853 EUR), kar je blizu psihološke ravni podpore/odpora 30.000 USD (28.321 EUR).

Kovanec je od 10. maja ohranil trajektorijo gibanja med vrednostjo 31.500 USD (29.737 EUR) in 28.380 USD (26.792 EUR).

Vir: FXEmpire / Cena BTC

Za zdaj, ko se večji trg nagiba bolj v medvedjo smer ostaja ključno vprašanje ali lahko BTC preseže tradicionalna sredstva in fiat valuto. Številni analitiki so mnenja, da je zorenje trga bitcoinov in kriptovalut z leti dalo prostor vse manjši donosnosti.

Vir: fxempire.com