Piše: C. R.

Terminske pogodbe na ameriške delnice so bile v ponedeljek zgodaj zjutraj nižje potem, ko je bil teden S&P 500 najboljši od leta 2020.

Terminske pogodbe na industrijski indeks Dow Jones so se znižale za približno 60 točk ali 0,2 %, saj je družba Boeing v predprodaji padla za več kot 6 % potem, ko je strmoglavilo potniško letalo Boeing 737 družbe China Eastern Airlines. Terminske pogodbe na indeks S&P 500 so bile nekoliko višje. Terminske pogodbe za Nasdaq 100 so bile skoraj nespremenjene.

Prejšnji teden so trije glavni indeksi zabeležili najboljši teden po novembru 2020 k čemur so v veliki meri pripomogle rastoče delnice. Indeks S&P 500 se je od ponedeljka do petka povečal za 6,1 %. Industrijsko povprečje Dow Jones je teden končalo za 5,5 % višje, tehnološko usmerjeni Nasdaq Composite pa je poskočil za 8,1 %.

“Po enem najboljših tednov v zadnjih letih se zdaj postavlja vprašanje ali bodo delnice uspele zadržati te dobičke?” je dejal Ryan Detrick iz podjetja LPL Financial.

Indeks S&P 500 je prejšnji teden povrnil skoraj polovico izgub, ki jih je utrpel zaradi korekcije saj so vlagatelji dobili težko pričakovano jasnost s strani Federal Reserve, ki je prvič po letu 2018 zvišal obrestne mere. Centralna banka je sporočila, da pričakuje zvišanje obrestnih mer na preostalih šestih letošnjih zasedanjih.

Tržni udeleženci spremljajo tudi vojno med Rusijo in Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da če mirovni pogovori z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom ne bodo uspešni bo to pomenilo začetek “tretje svetovne vojne”.

Ukrajinski in ruski predstavniki so se občasno sestajali na mirovnih pogovorih na katerih pa niso uspeli doseči ključnih dogovorov. Ukrajina je prav tako zavrnila ultimat, da ruskim enotam preda mesto Mariupol.

Vlagatelji ocenjujejo tudi porast primerov Covida v Evropi, ki izhaja iz nove različice.

Nekateri tržni strategi niso prepričani o rasti delnic.

“Medvedji tržni shodi so najbolj zoprni. “Rally” na delnicah v preteklem tednu je bil eden najostrejših v zgodovini. Čeprav bi lahko šla še nekoliko višje … ostajamo prepričani, da gre še vedno za medvedji trg in bi to moč izkoristili za bolj defenzivno pozicioniranje,” je v ponedeljek v svojem zapisu dejal Michael Wilson iz banke Morgan Stanley.

Ekonomski koledar je ta teden razmeroma skromen vendar več podjetij poroča o dobičkih. Podjetji Nike in Tencent Music bosta v ponedeljek poročali o četrtletnih rezultatih.

Vir: cnbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj