Piše: C. R.

Ukrajinsko ministrstvo za digitalno preobrazbo je uradno potrdilo legalizacijo sektorja kriptovalut, ki jo je odobril ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky saj so donacije Bitcoin, Ethereum in Dogecoin državi prinesle 100 milijonov dolarjev (90 milijonov evrov).

Ukrajinski parlament Verkhovna Rada je zakon, ki je legaliziral digitalno premoženje, vključno s kriptovalutami sprejel prejšnji mesec. Predsednik Zelenski je zdaj podpisal zakon “o virtualnem premoženju”, s čimer je izpolnil še zadnjo zahtevo za vzpostavitev pravnega statusa kriptovalut v državi.

Zakon omogoča ukrajinskim in tujim borzam s kriptovalutami, da zakonito poslujejo v državi. Uveden bo strožji vladni nadzor nad njihovimi dejavnostmi, ki bo njihovim strankam zagotavljal dodatna jamstva. Poleg tega bodo novi predpisi o obdavčitvi ukrajinski vladi omogočili, da pridobi stabilen tok davčnih prihodkov, kar bo prispevalo k večji finančni odpornosti. Zakon tudi omogoča bankam in drugim finančnim institucijam, da odprejo račune za kripto podjetja, kar bo omogočilo boljše povezovanje tradicionalnega finančnega poslovanja in poslovanja s kriptovalutami.

Ukrajinski uradniki menijo, da je legalizacija sektorja kriptovalut zelo pomemben korak k oblikovanju razvitega trga virtualnega premoženja v državi. Čeprav Ukrajina bitcoinov in drugih kriptovalut ne priznava kot zakonito plačilno sredstvo imetnikom kriptovalut zagotavlja potrebno pravno zaščito. Ukrajina bo verjetno okrepila svoj položaj enega od glavnih kriptocentrov v Evropi in se tako razlikovala od drugih vzhodnoevropskih držav z bolj konservativno politiko.

Po podatkih Global Crypto Adoption Index je Ukrajina na prvem mestu na svetu po uporabi kriptovalut med prebivalci. Medtem ko so k začetnemu sprejemanju bitcoinov, ethereuma in drugih kriptovalut v veliki meri prispevali visoka inflacija in finančna tveganja prisotna v Ukrajini, so pa nedavne regulativne spremembe ustvarile dodatne spodbude za razvoj trga kriptovalut.

Zlasti številne vlagatelje v kriptovalute bo prav gotovo zanimalo potrjevanje njihovih virtualnih sredstev ob plačilu razmeroma nizkih davkov. Imetniki kriptovalut iz sosednjih držav bodo morda v prihodnosti želeli preusmeriti svoje imetje kriptovalut v Ukrajino, da bi se izognili gospodarskemu pritisku svojih nacionalnih vlad.

Če se bodo ukrajinski predpisi učinkovito izvajali bosta kripto in finančni sektor v prihodnjih mesecih deležna hitrega razvoja. Verjetni kratkoročni učinki te politike se nanašajo na ustvarjanje višjih fiskalnih prihodkov za Ukrajino, ki so lahko v trenutni krizi kritično pomembni. Glavni dolgoročni učinki zakona “o virtualnem premoženju” vključujejo vzpostavitev močnega trga kriptovalut v državi, ki združuje glavna produktivna prizadevanja zasebnih vlagateljev, finančnih posrednikov, bančnih institucij in ukrajinske vlade.

Vir: zycrypto.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj