Piše: C. R.

Urad za statistiko dela (BLS) je objavil podatke o inflaciji indeksa cen življenjskih potrebščin (CPI) v ZDA za mesec junij, ki so pokazali novo 40-letno najvišjo vrednost 9,1 %, medtem ko se bitcoin v času pisanja bori za 19.000 USD.

Prejšnji mesec so podatki o indeksu cen življenjskih potrebščin presegli prejšnje rekorde s takratnim 40-letnim rekordom 8,6 %, medtem ko je bitcoin poskušal zadržati podporo 29.000 USD. Od junijskega poročila je bitcoin padel na sedanjo raven, kar predstavlja 35-odstotno znižanje, medtem ko inflacija še naprej divja.

Letne rasti cen postanejo veliko bolj obskurne, če jih gledamo znotraj posameznih sektorjev. Tako so se na primer cene goriva in nafte zvišale za več kot 98 %, energentov za 60 %, bencina za 59 %, cene komunalnih plinskih storitev pa za 38 %. Celo na nižjem koncu spektra; elektrika se je podražila za 13 %, hrana na domu za 12 %, nova vozila za 11 %, prevozni stroški pa za skoraj 9 %.

Medtem, ko inflacija še naprej povzroča nepopravljive življenjske stroške se blago in energetske storitve še naprej dražijo, kar otežuje opravljanje nalog tako strankam kot lastnikom podjetij. Medtem, ko se lastnik podjetja še naprej bori z iskanjem dobave po pošteni ceni, potrošnik lastnikom podjetij plačuje ekspeditivne zahteve.

Ta povratna zanka inflacije je še naprej osupljiva uganka, saj se je Federal Reserve na zadnjih nekaj zasedanjih Zveznega odbora za odprti trg (FOMC) lotil zviševanja obrestnih mer. Ker se te obrestne mere še naprej zvišujejo, je zadolževanje dražje, vendar je dražje tudi servisiranje starega dolga. Oba dejavnika dolga zmanjšujeta povpraševanje zaradi pomanjkanja likvidnosti na širšem trgu, kar lahko v skrajnem primeru privede do recesije, če povpraševanje popolnoma upade.

Na omenjenem zasedanju FOMC je predsednik Federal Reserve Jerome Powell dejal: “Dvigi bodo še naprej odvisni od vhodnih podatkov, vendar se zdi bolj verjetno, da bo na naslednjem zasedanju prišlo do zvišanja za 50 ali 75 bazičnih točk.”

Vendar pa je Powell ponovil, da “ne poskušamo povzročiti recesije”.

Vir: bitcoinmagazine.com