Piše: C. R.

Odločitev za ničelne provizije za trgovanje z bitcoini je pomnožila uporabo pranja trgovanja kot načina za pridobivanje točk za dostop do VIP kategorij borznega posrednika.

Changpeng “CZ” Zhao, izvršni direktor borznoposredniške hiše Binance, se po odločitvi o odpravi pristojbin za trgovanje z bitcoini, ki je bila objavljena ta teden, bori proti “wash trading”, ki se dogaja na borzi.

“Wash trading” ali “pranje” je vrsta finančne operacije, pri kateri je oseba na obeh straneh trgovanja, tj. vlagatelj prodaja sredstvo zase z uporabo različnih računov ali portfeljev. To ustvarja iluzijo velikega obsega trgovanja.

Primer “wash trading” je na tržnici LooksRare NFT, kjer je ta praksa postala zelo razširjena, saj uporabniki ob sklepanju poslov zaslužijo žetone kriptovalute LOOKS.

Koordinator borze Mandala je v petek (8) opazil, da se je v kratkem času trgovalo z veliko količino bitcoinov, vendar se cena glavne kriptovalute skoraj ni premaknila. To je nakazovalo, da je veliko trgovcev hkrati kupovalo in prodajalo, vendar je cena ostajala stabilna, kar bi lahko kazalo na “wash trading”.

“Mislim, da je to posledica ničelnih pristojbin, saj ljudje poskušajo pridobiti dostop do naših kategorij VIP,” je prek Twitterja sporočil CZ. Dodal je, da bo Binance “odstranil trgovanje z BTC iz izračunov za dostop VIP” in “odstranil vse spodbude za “pranje trgovanja” na platformi”.

Binance ima trenutno devet različnih kategorij VIP, vsaka od njih pa znižuje pristojbine za vse kriptovalute, ki so navedene na borzi. Več promptnih poslov kot jih uporabnik opravi v 30 dneh, višja bo njegova raven VIP.

Sistem, ki ponuja nagrade za velik obseg trgovanja in zaračunava nizke provizije je lahko ranljiv za manipulacije in “wash trading”.

Le nekaj ur po CZ-jevem tvitu je Binance objavil obvestilo o izključitvi 13 različnih parov za promptno trgovanje z bitcoini s seznama VIP ugodnosti in programa Spot Liquidity Provider. Po navedbah podjetja so bile spremembe uvedene za “zagotovitev poštenega trgovalnega okolja za vse uporabnike”.

Varno prečkanje
Družba Binance je odločitev o odpravi pristojbin za trgovanje z bitcoini napovedala kot način praznovanja pete obletnice podjetja. V primerjavi s kripto podjetji, ki hodijo na slabih nogah, kot sta BlockFi in Celsius, ali borznimi posredniki, ki odpuščajo osebje, kot sta Coinbase in Gemini, se zdi, da je Binance varno preživel medvedji trg.

Prejšnji mesec je podjetje objavilo, da bo sponzoriralo svetovno turnejo glasbene skupine The Weeknd, kmalu zatem pa je razkrilo poslovno partnerstvo z nogometnim zvezdnikom Cristianom Ronaldom, trenutno najbolj priljubljeno osebo na Instagramu.

Vendar je Zhao ta teden pokazal tudi, da ima nekaj mnenj o konkurenčnem podjetju FTX – natančneje o strategiji FTX, ki posoja denar podjetjem, ki so tik pred propadom in jih pozneje morda tudi kupi.

“Nikoli ne bi sklepal takšnih poslov,” je CZ povedal za Decrypt.

Vir: portaldobitcoin.uol.com.br