Piše: C. R.

Vlagatelji v kriptovalute tvegajo, da bodo izgubili ves svoj denar, ki so ga vložili v špekulativna sredstva, ki so “predobra, da bi bila resnična” in so izpostavljeni resnemu tveganju goljufov so v četrtek v skupni izjavi zapisali nadzorniki Evropske unije za vrednostne papirje, bančništvo in zavarovalništvo.

“Potrošniki se soočajo z zelo realno možnostjo, da izgubijo ves svoj vloženi denar, če kupijo ta sredstva,” so navedli trije organi EU.

S tem so organi EU okrepili neposredna opozorila potrošnikom o kriptoaktivih in poudarili, da potrošniki v okviru obstoječe zakonodaje EU o finančnih storitvah nimajo nobene zaščite ali pravice do odškodnine.

Regulatorji so vse bolj zaskrbljeni, da vse več potrošnikov kupuje 17.000 različnih kriptožetonov, vključno z bitcoinom in etrom, ki predstavljata 60 % trga, ne da bi se v celoti zavedali tveganj so dejali regulatorji.

“Potrošniki morajo biti pozorni na tveganja zavajajočih oglasov tudi prek družbenih medijev in vplivnežev. Potrošniki morajo biti še posebej previdni pri obljubljenih hitrih ali visokih donosih, zlasti tistih, ki so videti preveč dobri, da bi bili resnični,” so zapisali v izjavi.

Regulatorni organi so v opozorilu priporočili tudi, da se morebitni vlagatelji v kriptovalute vprašajo ali si lahko privoščijo izgubo denarja, ki ga nameravajo vložiti in ali v celoti razumejo značilnosti sredstva, ki ga kupujejo.

Lani je kupce kriptovalute na temo igre Squid Game prizadela prevara z vlečenjem preprog, ko se je izkazalo, da jim pametne pogodbe kovanca preprečujejo prodajo čeprav je cena dosegla vrh in nato padla.

Potrošniki se morajo zavedati tudi, da je poraba energije za proizvodnjo nekaterih kriptožetonov velika in, da ima to lahko vpliv na okolje je navedeno v izjavi.

Vir: euronews.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj