Piše: C. R.

Nedavna študija je pokazala, da se pri globalnem rudarjenju bitcoinov porabi toliko energije kot v celotni državi. Čeprav so bili sprejeti ukrepi za uvedbo obnovljivih virov energije v rudarstvu ali so pravi?

Glede na študijo, ki jo je izvedel Bankless Times ogljični odtis, ki ga ustvari rudarjenje bitcoinov na svetovni ravni, predstavlja 0,19 %, kar je enaka količina, ki jo Češka republika izpusti kot celotna država.

Podatki, zbrani od leta 2018 kažejo, da se bo poraba energije za rudarjenje bitcoinov v letu 2021 povečala za 150 %. Februarja 2022 bo skupna poraba energije za rudarjenje bitcoinov znašala 200 teravatnih ur.

Poraba energije pri rudarjenju bitcoinov med letoma 2018 in 2022.

Energy consumed during Bitcoin mining between 2018 and 2022
Graf porabe energije Bitcoin (via banklesstimes.com)

Po podatkih študije, ki jo je izvedel Bankless Times ogljični odtis, ki ga ustvari rudarjenje bitcoinov na svetovni ravni predstavlja 0,19 %, kar je enaka količina, ki jo Češka republika izpusti kot celotna država.

Podatki zbrani od leta 2018 kažejo, da se bo poraba energije za rudarjenje bitcoinov v letu 2021 povečala za 150 %. Februarja 2022 bo skupna poraba energije za rudarjenje bitcoinov znašala 200 teravatnih ur.

Vloga Kitajske
Tudi ukrepi Kitajske so spodbudili skokovit porast. Do leta 2021 je bila Kitajska glavno središče rudarjenja bitcoinov. Predstavljala je več kot 75 % stopnje hashanja Bitcoina in 44 % rudarjev kriptovalut. Poleg tega se je Kitajska pri pridobivanju energije zanašala predvsem na premog za rudarjenje kriptovalut pa so uporabljali obnovljivo vodno energijo, kar je zmanjšalo skupno porabo energije pri rudarjenju bitcoinov.

Ko je Kitajska junija 2021 uvedla prepoved rudarjenja kriptovalut se je morala večina rudarjev preseliti v druge države, kot so ZDA, Rusija in Kazahstan, kjer obnovljiva energija ni bila mogoča. Posledično so se emisije ogljika pri rudarjenju bitcoinov v šestih mesecih povečale za 17 %.

Kakšna je rešitev?

Uvedite obnovljivo energijo.

Učinka Bitcoina na okolje ni mogoče zanikati. Da pa bi preprečili povečanje škode so se v rudarski skupnosti pojavili znaki sprememb.

Javno mnenje
Eden od teh znakov je prišel od Elona Muska, kjer pogosto uporablja Twitter, da pozove rudarje in poudari pomen prehoda na obnovljive vire energije. Lani je sporočil, da so se severnoameriški rudarji bitcoinov dogovorili, da se bodo zavezali k uporabi obnovljivih virov.

Nekaj mesecev pozneje je skupnost motiviral za sprejetje obnovljivih virov energije s tvitom v katerem je zapisal, da bo družbi Tesla dovolil nadaljevanje transakcij z bitcoini, ko bo 50 % dejavnosti rudarjenja potekalo z uporabo čistega vira energije.

Mala podjetja
Še eno opazno dejanje je izvedla kostariška hidroelektrarna, ki se je preoblikovala v zeleno rudarsko elektrarno za pridobivanje bitcoinov. Hidroelektrarna je delovala zadnjih 30 let, ko je kostariška vlada pred kratkim zavrnila odkup njihove energije, saj je že obstajal presežek energije iz obnovljivih virov.

Lastnik elektrarne Eduardo Kopper je začel iskati druge priložnosti, ko je naletel na potrebo po zeleni energiji pri rudarjenju bitcoinov, da bi preživel svoje delavce. Takoj se je odločil za preoblikovanje in izjavil, da je bila to najboljša odločitev, kar jih je kdaj sprejel.

Veliki igralci
Glede na nedavno študijo se v rudarjenje bitcoinov vključujejo velika tradicionalna energetska podjetja. Vlaganje v obnovljive vire energije, ki jih je mogoče uporabiti za rudarjenje bitcoinov, je za ta podjetja edinstvena naložbena priložnost.

Ali so vsi na krovu?

Žal ne.

Nekatere skandinavske države trdijo, da je usmerjanje obnovljivih virov energije v rudarjenje kriptovalut napačno saj preusmerja obnovljivo energijo, ki bi jo lahko uporabili za razogljičenje drugih sektorjev. Namesto tega pravijo, da je treba obnovljive vire porabiti za zahtevana področja, ki povzročajo največjo okoljsko škodo.

Islandija na primer uporablja svojo geotermalno in hidroenergijo za proizvodnjo skoraj 100 % električne energije. EU se je nedavno odločila, da bo na otok privabila energetsko intenzivne industrije, ki bodo izkoristile poceni energijo. Ta promocija bo v bližino zagotovo privabila rudarje.

Ustanovitelj enega prvih islandskih rudarskih podjetij Genesis Mining Philip Salter je izjavil: “Ni političnih ali geopolitičnih tveganj, infrastruktura je zelo zanesljiva, električna energija pa je trajnostna in neverjetno poceni.”

Vendar Islandija nad idejo ni navdušena. Generalni direktor islandske državne hidroelektrarne Hordur Arnarson je izjavil, da Islandija dosega svoje meje in nima dovolj velikega presežka energije za obrat za rudarjenje kriptovalut.

Poleg tega energetski analitiki opozarjajo, da občutljiv položaj Islandije velja za vse države na skandinavskem območju.

Vir: cryptoslate.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj