Piše: C. R.

Prihaja “The Vasil hard fork”. Charles Hoskinson, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja IOG, ki stoji za Cardanom je v petek razkril, kdaj se bo najverjetneje začela dolgo odlašana valuta Vasil. Hoskinson pričakuje, da se bo nadgradnja v glavnem omrežju izvedla naslednji mesec, kar bo za ljubitelje ADA dobra novica.

Kdaj bo Vasil nadgradnja?
Če bo šlo vse po načrtu in bodo odpravljene vse napake, naj bi trda valuta Vasil hard fork zaživela v prihodnjih tednih.

Charles Hoskinson je med petkovim Livestreamom iz Kolorada delil kratko posodobitev nadgradnje Vasil, poimenovane po bolgarskem matematiku in zagovorniku Cardana Vasilu Dabovu, ki je nedavno umrl. Hoskinson je opozoril, da se stvari hitro premikajo. Razvijalci in skupnost še vedno izvajajo temeljite teste, delo na področju integracije in infrastrukture pa je videti dobro. Poleg tega ni večjih napak v zaostanku so le manjše napake – nobena od njih ne predstavlja blokade trdih vilic.

Po podatkih podjetja PoolTool upravljavci bazenov stav (SPO), ki uporabljajo najnovejšo različico 1.35.3, zdaj ustvarijo 55 % blokov mainneta v trenutni epohi. To je več kot polovica vrednosti, ki je potrebna za aktivacijo Vasila v glavnem omrežju Cardano.

Hoskinson ocenjuje, da bo nadgradnja izvedena “nekje septembra”, razen če bo ekipa na poti naletela na precejšnjo upočasnitev. Omeniti velja, da bo končna odločitev o točnem datumu sprejeta po posvetovanju s skupnostjo razvijalcev dapp omrežja in razvijalci.

“Naslednja večja naloga je, da se borze vključijo v projekt. Borza Binance poroča, da se trenutno nadgrajuje po obsegu,” je dejal Hoskinson. Dodal je, da se “na splošno zgodi, da se po objavi datuma trde vilice pojavi velika naglica in ljudje se potisnejo skozi.”

Ko bo dosežen cilj 75 % SPO in bo tri do pet največjih borz po obsegu nadgradilo svoja vozlišča Cardano na najnovejšo različico, bo načrtovan datum trde vilice, “nato pa bodo preostale borze začutile nujnost in začele z nadgradnjo. Drugače jih je res težko pripraviti do tega, saj jih je za to treba nekoliko spodbuditi,” je še zapisal Hoskinson.

Ali bo ADA po trdi vilici Vasila poskočila?
Vasil hard fork je najbolj pričakovana nadgradnja verige blokov Cardano, odkar je septembra lani zaživel Alonzo. Uvedla bo ključne izboljšave omrežja, ki bodo zmanjšale velikost transakcij, s čimer se bo povečala prepustnost omrežja in znižale pristojbine za transakcije. Poleg tega upamo, da bo nadgradnja izboljšala tudi problem sočasnosti, ki je močno oviral nihanja decentraliziranih aplikacij v sistemu Cardano.

Kot osma največja kriptovaluta ima žeton ADA podjetja Cardano trenutno ceno 0,4425 USD in je v zadnjih 24 urah izgubil 1,01 %. To se dogaja ob razprodaji na celotnem trgu, potem ko je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell v petek na ekonomskem simpoziju centralne banke ponovil jastrebjo denarno politiko. Največja svetovna kriptovaluta po tržni vrednosti, bitcoin, se je v soboto potopila pod raven 20.000 dolarjev.

S temeljnega vidika bi lahko trda vilica Vasil zaradi izboljšane učinkovitosti omrežja okrepila sprejetje ADA. To pa bi lahko žetonu dalo moč za višje napredovanje. Oboževalci kovanca si želijo, da bi dosegel vrednost 1 USD. Toda dokler se Vasil ne zaključi, bo ADA verjetno ostal v območju medvedov, na katerega pritiskajo trenutna makro tveganja in njihov negativni učinek na trge kriptovalut.

Zanimivo je, da se bo med 10. in 20. septembrom v nekem trenutku zgodila tudi težko pričakovana združitev Ethereuma.

Vir: zycrypto.com