Piše: C. R.

Dogodek v Belgiji razkriva strahove, da bi uredba MiCA lahko končala zabavo s kriptovalutami.

Ustanovitelji dogodka Brussels Blockchain Week so imeli ob predlogu srečanja v mislih nekaj ciljev: Radovedneže seznaniti s sektorjem kriptovalut, predstaviti belgijski ekosistem veriženja blokov ter zgraditi mostove med industrijo in regulatorji.

“Če Bruselj za ljudi nekaj simbolizira, so to predpisi,” je pred začetkom konference za Decrypt povedal Christophe de Beukelaer, soustanovitelj dogodka. De Beukelaer je kot član bruseljskega parlamenta prišel na naslovnice časopisov, ko se je zavezal, da bo letos svojo plačo prejemal v bitcoinih (BTC), česar po njegovih besedah kljub nedavnemu padcu te kriptovalute ne obžaluje. Skupaj z vlagateljem Raoulom Ullensom je organiziral bruseljski teden blockchaina.

“Nismo maksimalisti ali anarhisti,” je dejal. “Prepričani smo, da lahko kriptovalute svetu nekaj dodajo. Menimo, da ne bo uničil starega sveta, temveč bo sobival.”

“Predpisi uničujejo inovacije”
Prva izdaja bruseljskega Blockchain Weeka, ki je potekala nekaj tednov pred objavo končne različice projekta Markets for Crypto (ali MiCA), ključnega predpisa, katerega cilj je poenotenje pristopov h kriptovalutam v vseh 27 državah članicah je bila nekakšna mirovna konferenca med digitalnimi inovatorji in finančnimi regulatorji.

Prvi dan je bilo razpoloženje glede prihodnje uredbe mešano.

“Osredotočamo se na regulacijo,” je dejal Martin Brunncko, izvršni podpredsednik Binance v Evropi in poudaril, da je podjetje nedavno dobilo dovoljenje v Franciji in Italiji. Dejal je, da bi bil obstoj “enotnega trga”, kot ga predlaga projekt MiCA, zelo koristen.

Po sedanjih načrtih bi lahko podjetja pridobila dovoljenje v eni državi članici z vseevropskim “potnim listom” za ponujanje storitev po vsej Evropi pa bi se izognila težavam z izpolnjevanjem zahtev vsakega režima posebej.

“Pridobitev prve licence bo zahtevala veliko dela,” je dejala Laura Chaput, vodja za skladnost z zakonodajo pri oblikovalcu trga Keyrock s sedežem v Bruslju. “Vendar se držimo predpisov. Želimo imeti jasen regulativni okvir.”

Konec kripto zabave
Drugi pa se bojijo, da bodo predpisi ustavili zabavo, še preden se bo lahko nadaljevala. “Prevelika regulacija uničuje apetit razvijalcev,” je dejal Darius Rugys, glavni partner družbe Maven 11 Capital. “Uničuje inovacije.”

De Beukelaer je v intervjuju za Decrypt preventivni regulativni pristop označil za evropski problem. “V Belgiji in Evropi je težava v tem, da smo zelo konservativni in se izogibamo tveganju,” je pojasnil. “Zelo nas skrbi, kaj se lahko zgodi.”

Govorniki na dogodku so večkrat omenili “izobraževanje” zakonodajalcev pri čemer je prevladovala misel, da ne razumejo panoge, vendar se vseeno trudijo in uvajajo pravila. Vendar pa ni jasno ali so se številni politiki in strokovnjaki pripravljeni izobraževati.

“Resnično si želim, da bi nas poslušali, se družili z nami in izvedeli, kaj se dogaja,” je dejal Jonas Wenke, direktor podjetja tveganega kapitala Commerzventures. To je dejal po vprašanju ali so bili nekateri udeleženci iz evropskih institucij. Nihče ni dvignil roke.

Vendar pa evrokrati na konferenci niso bili povsem odsotni. Peter Kerstens, svetovalec Evropske komisije za digitalizacijo in kibernetsko varnost v finančnem sektorju, je spregovoril in hitro opredelil, na kateri strani je.

“Sam sem precej prepričan o veriženju blokov in spletu 3,” je povedal občinstvu. “Verjamemo, da je široka [uporaba] tehnologije registrov preobrazba.”

NFT na muhi
Ker se o MiCA razpravlja že več let je še vedno nejasno, kakšni bodo končni predpisi. Kersten je dejal, da se o tem sicer razpravlja, vendar trenutni predlogi “zagotovo” vključujejo NFT žetone.

Vendar pa je status spleta 3 na splošno manj jasen saj se, kot je pojasnil Kerstens, zakonodaja osredotoča na posrednike, kot so borznoposredniške hiše, uveljavljanje standardov v resnično decentraliziranem projektu pa bi bilo veliko težje.

“Trenutno ne nameravamo urejati DeFi [decentraliziranega financiranja], saj je zelo redko, da je nekaj resnično decentralizirano,” je zagotovil Kerstens. “Toda to se lahko spremeni.”

Dodal je, da ima Evropska komisija “veliko slabih idej” o tem, kako urediti DeFi, in “nobenih dobrih idej”, ter spodbudil občinstvo, da po želji predlaga ideje.

Frustracije
Kot vedno je bilo prisotno razočaranje zaradi počasnega tempa sprememb v vladi in finančnih institucijah. Pierre Person, francoski poslanec, ki je na konferenci preživel zadnji dan svojega mandata je kot primer navedel počasen napredek pri uvajanju digitalnega evra.

“ECB [Evropska centralna banka] pravi, da bo v treh letih uveden digitalni evro, vendar ne moremo čakati tako dolgo,” je dejal. “Za zasebni stablecoin v Evropi potrebujemo odprto regulacijo.”

Če evropska podjetja zaradi dvomljivih predpisov ne bodo mogla razviti stablecoina, ki bi bil seznanjen z evrom, ga skrbi, da bi prevladujočo obliko digitalnega evra na koncu obvladoval nekdo zunaj evroobmočja.

Prejšnji teden je ameriška družba Circle napovedala, da bo prihodnji četrtek (30. marca) uvedla digitalno premoženje v evrih, imenovano Euro Coin.

Vendar pa je ob želji po takojšnji jasnosti predpisov prevladalo tudi mnenje, da je prezgodaj, da bi vlade sprejemale tako pomembne odločitve.

“V resnici Web3 pretirano reguliramo, ker nas je strah,” je de Beukelaer povedal za Decrypt. “Preden ugotovimo primere uporabe, jih poskušamo urediti.”

Dodal je, da je birokracija sicer neprijetna, vendar ima počasi delujoči sistem tudi majhno prednost: “Stvari se še vedno lahko spremenijo.”

Vir: portaldobitcoin.uol.com.br