Piše: C. R.

Sun je dejal, da bo podpiral razvoj v obstoječem omrežju Ethereum po predvideni združitvi septembra.

Ustanovitelj podjetja Tron, Justin Sun se je izkazal za enega od najvidnejših vlagateljev, ki podpira “trdo vilico” omrežja Ethereum, potem ko bo veriga blokov prešla na mehanizem dokazovanja deleža (PoS), dogodek, znan kot združitev, ki se pričakuje septembra.

Razvijalci pravijo, da bo zaradi prehoda s sistema dokazovanja dela (PoW) omrežje postalo veliko cenejše, hitrejše in okolju prijaznejše. To bo pomenilo tudi konec toka prihodkov za rudarje Ethereuma, ki so za dobavo virov v verigo blokov nagrajeni z žetoni ether (ETH). Podatki kažejo, da so rudarji samo julija proizvedli za več kot 620 milijonov dolarjev etherja, zato je združitev podobna smrtni nevarnosti za pomemben del denarja.

To je nekatere ugledne kitajske rudarje spodbudilo, da so predlagali trdo vilico, tako da bodo rudarji, tudi ko bo ethereum prestal združitev (The Merge) in ga bodo potrdili stakerji, še naprej podpirali novo ločeno različico verige PoW – poteza, ki bi teoretično lahko ohranila njihovo finančno dejavnost nedotaknjeno.

“Trenutno imamo več kot 1 milijon ETH,” je v četrtek na Twitterju zapisal Sun. “Če bo trda vilica ethereuma uspešna, bomo nekaj vilic #ETHW podarili skupnosti #ETHW in razvijalcem za izgradnjo ekosistema ethereuma.

Kripto borza Poloniex, ki jo podpira Sun, je ponudila podporo vilici za Ethereum, ki se trenutno imenuje EthereumPOW. Na borzi bosta kotirala tako ether kot tudi vilični žeton, trenutno poimenovan ETHW. Avgusta bo uveden terminski produkt za novi žeton, ki bo vlagateljem omogočal stave na cene.

Stabelcoin USDD, ki temelji na Tronu in v katerega je Sun vložil več milijard dolarjev, bo postal “prvi stablecoin v ekosistemu EthereumPOW”, je zapisano v tvitu.

Ne Tron ne Sun se nista odzvala na prošnje za dodatne komentarje.
Drugi ključni zagovornik trde vilice je kitajski rudar Chandler Guo, ki naj bi pred tem sodeloval pri vilici Ethereuma leta 2016 za nadaljevanje obstoječe verige kot Ethereum Classic. Guo se v začetku tega tedna v tvitu ni izogibal temu dejstvu: “Enkrat sem forknil ethereum, forknil ga bom še enkrat”.

Račun na Twitterju podpornikov EthereumPOW je v začetku tega tedna vzpostavil naslov za donacije, s katerimi lahko člani skupnosti financirajo razvoj.

Na naslov je bilo doslej nakazanih 1.400 dolarjev etherja in 400 dolarjev tetherja, kar nakazuje, da skupnost morda ne deli enakega navdušenja nad EthereumPOW kot Sun in Guo.

Vir: coindesk.com