Piše: C. R.

Banka je objavila nov dokument o porabi energije v kriptovalutah v katerem je PoW primerjala z avtomobili na fosilna goriva, PoS pa z električnimi vozili.

Evropska centralna banka (ECB) je izrazila zaskrbljenost zaradi znatnega ogljičnega odtisa rudarjenja z dokazom o delu (PoW), hkrati pa namignila na morebitno prepoved takšnih kriptožetonov, vključno z bitcoinom, do leta 2025.

Raziskovalci banke so v dokumentu objavljenem v začetku tega tedna trdili, da imata bitcoin in ethereum precejšen ogljični odtis in da letno porabita podobne količine energije kot srednje velike države, kot sta Španija in Avstrija vsako leto.

Strokovnjaki so govorili tudi o mehanizmu konsenza “Proof-of-Stake” (PoS), ki rešuje težave s porabo energije pri PoW. Po podatkih iz poročila bi kriptovaluta, ki temelji na PoS, potrebovala le enako količino energije, kot jo porabi majhno ameriško mesto s približno 2.100 stanovanji.

PoW je kripto različica avtomobilov na fosilna goriva
V članku je navedeno, da je korist bitcoina za družbo “vprašljiva”, vendar ima veriženje blokov lahko potencialne prednosti in primere uporabe. Z uporabo analogije so strokovnjaki ECB opisali PoW kot kripto različico avtomobilov na fosilna goriva, PoS pa kot električna vozila in dodali, da

“Težko je razumeti, kako bi se lahko oblasti odločile za prepoved avtomobilov na bencin v prehodnem obdobju, vendar bi si zatiskale oči pred sredstvi tipa bitcoin, zgrajenimi na tehnologiji PoW.”

Raziskovalci so navedli, da se morajo oblasti odločiti, ali bodo spodbujale uporabo PoS ali omejevale oziroma prepovedale PoW.

ECB: Bitcoin verjetno ne bo prešel na PoS
Čeprav verige blokov, kot je Ethereum, že delajo na prehodu z dokazovanja dela na dokazovanje prevzema, pri čemer naj bi bil proces končan do leta 2023, strokovnjaki ECB menijo, da je “malo verjetno”, da bi Bitcoin kmalu prešel na PoS, saj med njegovimi deležniki ni “soglasja skupnosti”.

Kljub temu so v dokumentu navedli, da prehod na obnovljive vire energije zahteva politične in družbene odločitve glede virov energije in njene porabe. Po mnenju strokovnjakov bi takšne odločitve oblikovalcev politike dajale prednost nekaterim dejavnostim in predstavljale tveganje za vrednost kriptožetonov.

“Malo verjetno je, da bi vlagatelji v bitcoine trenutno upoštevali negativne ekološke vplive in morebitne politične ukrepe oblasti.”

V poročilu je bilo tudi navedeno, da kriptožetoni, ki temeljijo na PoW, niso združljivi z okoljskimi, socialnimi in upravljavskimi cilji (ESG), zato morajo vlagatelji preučiti ali je vlaganje v določene kriptožetone skladno z njihovo naložbeno strategijo ESG.

Prav zato je proizvajalec električnih avtomobilov Tesla maja 2021 prenehal sprejemati Bitcoin kot plačilo za blago in storitve. Po besedah izvršnega direktorja Tesle Elona Muska bo podjetje plačila v BTC nadaljevalo, ko bodo rudarji bitcoinov za svoje delovanje začeli uporabljati več kot 50 % zelene energije.

Medtem je ECB pred kratkim pozvala k nujni ureditvi stablecoinov, potem ko se je sesul stablecoin UST algoritma Terra. Predlagani zakoni MiCA, ki bi urejali kriptovalute in morda prepovedali rudarjenje PoW, pa imajo zdaj nov ciljni datum 2025.

Vir: cryptopotato.com