Piše: C. R.

ZDA so opozorile, da skušajo IT-delavci iz Severne Koreje dobiti delo na daljavo pri čemer skrivajo svojo pravo identiteto in tako kradejo denar za Pjongjang.

Po podatkih treh ameriških vladnih agencij se mnogi med njimi pretvarjajo, da prihajajo iz drugih delov Azije. Domnevno pomagajo financirati severnokorejske orožne programe s čimer kršijo mednarodne sankcije. Država je v zadnjih mesecih izvedla več raketnih poskusov. Marca je Severna Koreja prvič po letu 2017 preizkusila prepovedano medcelinsko balistično raketo.

“DLRK [Severna Koreja] pošilja na tisoče visokokvalificiranih delavcev IT po vsem svetu, da bi ustvarili prihodke, ki prispevajo k njenim programom orožja za množično uničevanje in balističnih raket s čimer krši sankcije ZDA in ZN,” so v ponedeljek v skupni izjavi sporočili ameriško zunanje ministrstvo, ameriško finančno ministrstvo in zvezni preiskovalni urad.

V izjavi so navedli, da se delavci nahajajo v Severni Koreji in drugih državah, predvsem na Kitajskem in v Rusiji. Manjše število naj bi se nahajalo v Afriki in jugovzhodni Aziji.

“Ti delavci IT izkoriščajo obstoječe povpraševanje po posebnih veščinah IT, kot je razvoj programske opreme in mobilnih aplikacij, da od strank po vsem svetu, vključno s Severno Ameriko, Evropo in vzhodno Azijo, dobijo pogodbe o zaposlitvi kot samostojni podjetniki,” je navedeno v izjavi.

“Čeprav se IT delavci iz DLRK običajno ukvarjajo z IT delom, ki se razlikuje od zlonamernih kibernetskih dejavnosti, so privilegiran dostop, ki so ga pridobili kot pogodbeniki, uporabili za omogočanje zlonamernih kibernetskih vdorov DLRK,” so podali v izjavi.

V izjavi je tudi navedeno, da lahko podjetja, ki zaposlujejo severnokorejske delavce doletijo pravne kazni zaradi kršitve sankcij.

Prejšnji mesec so ZDA povezale hekerje, ki jih podpira Severna Koreja z obsežnim ropom kriptovalut v vrednosti 615 milijonov dolarjev (572 milijona evrov) od igralcev priljubljene spletne igre Axie Infinity.

Prav tako je bil aprila nekdanji ameriški raziskovalec v skupini za kriptovalute obsojen na več kot pet let zapora zaradi zarote za pomoč Severni Koreji pri izogibanju ameriškim sankcijam.

Virgil Griffith je prej delal za Ethereum Foundation, neprofitno organizacijo, ki se osredotoča na tehnologijo, ki stoji za kriptovaluto ether.

Priznal je krivdo za zaroto, da je kršil ameriški zakon o mednarodnih izrednih gospodarskih pooblastilih, ker je potoval v severnokorejsko prestolnico Pjongjang, kjer je imel predstavitev o tehnologiji veriženja blokov.

Fundacija Ethereum je ob Griffithovi aretaciji sporočila, da ni odobrila ali podprla njegovega potovanja v Severno Korejo.

Vir: bbc.com