Piše: C. R.

Poročilo Chainalysis o globalnih kriminalnih prevarah s kriptovalutami je pokazalo, da je skupna vrednost izgub zabeleženih zaradi prevar s kriptovalutami po vsem svetu več kot 7,7 milijarde dolarjev (6,8 milijarde evrov).

Ponzijeve sheme in “Rug pull” sta izstopali kot dve največji vrsti prevar, ki sta samo v letu 2021 predstavljali več kot 80 % vseh prevar. Chainalysis tudi ugotavlja, da so prevare, ki temeljijo na veriženju blokov doživele krajšo življenjsko dobo izvedbe saj je bilo zaradi rasti vrednosti kriptovalut ter pojava hitrejših in hitrejših tehnologij manj ljudi oropanih znatnih vsot denarja.

Poročilo za leto 2021 kaže približno dva meseca in pol kot povprečno življenjsko dobo prevar v primerjavi s šestmesečnim obdobjem zrelosti, ki je bilo lani potrebno za izvedbo prevare.

Razložena prevara z “Rug pull”
Rug pull je vrsta prevare, pri kateri prevaranti ustvarijo nov kriptoprojekt ga napihnejo z obetavno navlako o morebitnih nagradah in ga opustijo potem ko zberejo veliko število sredstev vlagateljev. Prevara, ki je priljubljena na platformah DeFi in DEX – te so najbolj znane po nereguliranem kotiranju in splošnem pomanjkanju nadzora jih je večina ustvarjena z uporabo brezplačnih odprtokodnih blockchain temeljev, kot je Ethereum.

Največjih 5 glavnih prevar, ki so bile leta 2021 izvedene z “Rug pull”, so:

Thodex – 2,3 milijarde evrov
Anubis DAO – 51 milijona evrov
Uranium Finance – 44 milijonov evrov
DeFi100 – 28 milijonov evrov
Meerkat Finance – 27 milijonov evrov

Razložene Ponzijeve prevare
Medtem ko so “rug pulls” najbolj debitirali v letu 2021 so gonzo prevare, ki temeljijo na kriptovalutah imele svojo pot že leta 2017. Bolgarska prevarantka Ruja Ignatova se je leta 2017 znašla na naslovnicah časopisov potem ko je s prevaro “One Coin“, ki je bila opisana kot največja, ki je kadar koli pretresla svet kriptovalut odnesla približno 3,5 milijarde evrov (danes je vredna 8,4 milijarde evrov).

Letos se je seznamu kriptoprevar pridružila tudi Finiko – Ponzijeva shema s sedežem v Rusiji, ki je dve leti in pol delovala na podlagi obljube, da bo vlagateljem zagotovila do 30-odstotne dividende. Na borzi je bilo izterjanih za 1,3 milijarde evrov BTC, kar razkriva prefinjeno mrežo povezav s sorodnimi podjetji za pranje denarja kot je Suex katerega glavna tarča so evropske države. Ruske oblasti so medtem prijele Ilgiza Šakirova in Kirila Doronina.

Vir: zycrypto.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj