Piše: C. R.

Kriptovalute se med cikli bistveno spreminjajo in so zdaj tesno povezane z zunanjimi dejavniki. Ključna področja sprememb so sprejemanje, regulacija, razlikovanje med verigami blokov, NFT in metaverse.

Med kripto zimo nekateri udeleženci za nekaj časa ohladijo svoje zanimanje, medtem ko se drugi kljub cikličnosti dogajanja ukvarjajo z vsakodnevnimi špekulacijami ali je dno trga že doseženo in zakaj je šlo po biku vse narobe.

Izkoristite prednosti največjega finančnega dogodka v Londonu. Letos smo se razširili na nove vertikale na področju spletnega trgovanja, finančnih tehnologij, digitalnega premoženja, veriženja blokov in plačil. To je do neke mere trenutno stanje kriptovalut, čeprav je razlika tokrat v tem, da je več pozornosti namenjene makro razmeram, pri čemer sta upoštevani ekonomija in politika na domači in mednarodni ravni.

To kaže na pomembno spremembo, ki se že odvija in sicer da kriptovalute ne obstajajo več v mehurčku. Namesto, da bi se preprosto uglasili s kriptografskimi grafikoni, so oči uprte v delnice, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je korelacija med njima visoka. Še več, vsak izrek ameriške centralne banke Federal Reserve se pozorno preučuje, da bi ekstrapolirali, kakšen vpliv bo imel na bitcoin in druga kripto sredstva.

Glede na to, da je bil bitcoin zamišljen kot izhod iz konvencionalne monetarne ureditve, je ta trenutna osredotočenost na Fed neskladna. Vendar pa nakazuje, kako drugačne bi lahko bile stvari, ko bo prišlo do naslednje polovice bitcoina, in lahko pričakujemo, da se bo do naslednjega tržnega cikla hitro spreminjajoča se kriptografska pokrajina precej razvila.

Institucije in države
Bitcoin in kriptovalute se obnašajo kot tehnološke delnice, kar kaže na stopnjo, do katere postajajo mainstream. Ni več nenavadno, da imajo kriptovalute v lasti posamezniki, poleg tega pa imamo velike institucije, kot je BlackRock, ki se premikajo in pozicionirajo.

Ali bomo priča nadaljnjim aktivnostim nacionalnih držav, podobnim sprejemanju bitcoinov, ki poteka v Salvadorju, bomo še videli, vendar ne bi bilo presenečenje, če bi vse več majhnih držav pokazalo resnično zanimanje.

Zaradi vsega tega je vsaj bitcoin in morda kriptovalute kot celota zelo drugačen predlog, kot je bil še pred nekaj leti, saj je možnost, da bi preprosto prenehal obstajati, vse bolj oddaljena. Nekaj, kar se v resnici še ni razvilo, je pripoved, da lahko bitcoin deluje kot varovalo pred inflacijo, vendar bo to morda postalo bolj verodostojno, ko bo kot sredstvo pridobil na teži.

Regulacija in politika
S sprejetjem in rastjo ter uničujočimi propadi kriptovalut v zadnjih nekaj mesecih, ki so se začeli v Terri in se razširili navzven, se povečuje zanimanje regulatorjev in potreba, da se kriptovalute vključijo v politiko.

Ena od posledic tega je, da bodo pri ocenjevanju, katere kriptovalute delujejo kot vrednostni papirji, začrtane jasnejše meje, posledično pa bo jasno, da bitcoin sam po sebi ni vrednostni papir in da je ločen v svoji lastni kategoriji.

Prihaja tudi do ideoloških spopadov, predvsem v zvezi z zasebnostjo in CBDC. Bitcoin je nasprotje centraliziranega nadzora, ki ga predstavljajo CBDC-ji, in že samo njegov obstoj in sprejetje v ospredje postavita pomanjkljivosti in nevarnosti, ki jih vsebujejo digitalne valute pod državnim nadzorom. Če bo precejšnje število politikov zavzelo stališče, naklonjeno kriptovalutam, bo to predstavljalo oviro za zagovornike politik CBDC.

Na področju zasebnosti se začnejo kresati bojne črte. Številne zagovornike kriptovalut in razvijalce veriženja blokov skrbi sankcioniranje Tornado Cash v ZDA, kar se zdi primer, ko so oblasti tarča same odprtokodne kode, zato je pričakovati odpor zagovornikov kriptovalut. V ospredju bo vsaj vprašanje zasebnosti in pravice do zasebnega in nevmešavanja v transakcije.

Razvejanost in ločitev
Kot že omenjeno, bo ob vprašanju regulacije poudarjeno, da vse kriptovalute niso vrednostni papirji, iz česar sledi, da tudi vse kriptovalute niso enake.

Bitcoin se trenutno obravnava kot tehnološka delnica, vendar ali bi moralo biti tako? Navsezadnje je v Salvadorju in Srednjeafriški republiki že uradna valuta, Bitcoin pa je bil vedno osredotočen na denarno področje.

Vzemimo po drugi strani Ethereum, katerega cilj je omogočiti nekakšen decentraliziran splet (in okoli katerega se pogosto uporablja besedna zveza web3), in korelacija s tehnološkimi delnicami je veliko bolj intuitivno smiselna.

Ali bi se lahko zgodilo, da bi bil bitcoin sredstvo, pri katerem ni tveganja, ali da bi deloval kot trdni denar, ki ga razglašajo njegovi najzvestejši zagovorniki, medtem ko bi ethereum in drugi ostali tehnološki pionirji, pri katerih je tveganje manjše? To je verjeten scenarij in morda bi se bilo vredno nanj pripraviti.

NFT, igre na srečo in metaverse
Četrtina veriženja blokov, ki je v zadnjem letu morda pritegnila največ pozornosti širše javnosti, so NFT. Jasno je, da ni vsa ta pozornost pozitivna, vendar so se NFT-ji razmahnili na način, ki ga decentralizirane finance niso.

Prišlo je do razkazovanja zvezdnikov, pretiranih cenikov in navdušenja nad svetom umetnosti, a kljub vsem fanfaram večina ljudi še vedno ne ve, kaj so NFT in kakšni so njihovi nameni.

Cinik bi lahko pripomnil, da je to zato, ker NFT v resnici ne služijo nobenemu namenu, vendar bi s tem spregledal pomen decentraliziranega digitalnega lastništva.

Poleg tega se NFT prekrivajo z igrami na srečo in razvojem metaverze, od katerih je prva ogromen sektor, medtem ko je druga na poti, da spremeni naš odnos do spleta. NFT in metaverse sta novi področji raziskovanja in bosta v prihodnjih letih verjetno pomembno vplivali na razvoj kriptovalut.

Vir: financemagnates.com