Piše: C. R.

Družba Aramco je na prvem mestu prvič po letu 2020. Delnice proizvajalcev energije so se letos povečale saj so se povečali stroški surove nafte in zemeljskega plina.

Medtem so delnice družbe Apple po razprodaji tehnoloških delnic od začetka leta padle za skoraj 20 %.

V sredo je v New Yorku tehnološki indeks Nasdaq zaključil s 3,2-odstotnim padcem potem, ko so uradni podatki pokazali, da je inflacija v ZDA ostala blizu več kot 40-letne najvišje ravni.

Naraščajoče cene so največja grožnja okrevanju svetovnega gospodarstva, ki se je izkopalo iz pandemije Covid-19.

Centralne banke po vsem svetu so se na problem odzvale z zviševanjem obrestnih mer, kar je sprožilo umik iz bolj tveganih naložb zaradi bojazni, da bodo višji stroški zadolževanja upočasnili gospodarsko rast.

V četrtek je japonska skupina SoftBank Group poročala o rekordni izgubi v višini 26,2 milijarde dolarjev (25,1 milijarde evrov) v svojem podjetju Vision Fund saj je vrednost njenih tehnoloških naložb padla.

Izguba je bila v velikem nasprotju z izgubo pred letom dni, ko je družba zabeležila rekordni letni dobiček.

Od takrat je vrednost številnih podjetij v katerih ima SoftBank svoje deleže vključno s podjetji za prevoz s kolesi Didi in Grab, padla.

Umik iz sredstev, ki veljajo za tvegana je pripomogel tudi k temu, da se je cena bitcoina spustila pod 27.000 dolarjev (25.934 evrov).

Največja in najbolj znana kriptovaluta na svetu je izgubila približno 60 % vrednosti odkar je novembra lani dosegla rekordno vrednost.

Tudi ethereum, digitalni kovanec povezan z omrežjem veriženja blokov ethereum je znova močno padel in je v zadnjem tednu izgubil že več kot 40 % vrednosti.

Vpliv pandemije
Januarja je Apple postal prvo podjetje, ki je doseglo borzno vrednost 3 milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov). Bil je eden največjih zmagovalcev pandemije saj je zaradi zaprtja zaradi koronavirusov poraba za pripomočke poskočila.

Po podatkih Svetovne banke je vrednost podjetja Apple presegla vrednost gospodarstva Združenega kraljestva, ki znaša 2,76 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov).

Med korona zaprtjem je povpraševanje največjih tehnoloških podjetij na svetu naraslo saj so ljudje postali bolj odvisni od pametnih telefonov, tabličnih in prenosnih računalnikov. V nekaj več kot 16 mesecih se je vrednost delnic podjetja Apple povečala z 2 na 3 milijarde dolarjev.

Državni naftni gigant Saudi Aramco je imel koristi od naraščajočih cen energentov.

Savdska Arabija je največja proizvajalka v naftnem kartelu Opec, družba Saudi Aramco pa je več kot podvojila svoj čisti dobiček, ki je z 49 milijard dolarjev leta 2020 narasel na 110 milijard dolarjev leta 2021.

Ponovna oživitev gospodarstev po pandemičnih ukrepih je leta 2021 povzročila močno rast cen energentov, letos pa je vojna v Ukrajini še povečala cene, saj države iščejo alternative Rusiji za svojo oskrbo.

Vir: bbc.com