Piše: C. R.

Zaradi propada ameriškega dolarja TerraUSD so se stabilni kovanci znašli v središču pozornosti svetovnih regulatorjev.

Medtem, ko svet kriptovalut še naprej ocenjuje škodo, ki je nastala ob zlomu trga prejšnji teden, člani skupine G7 pozivajo regulatorje naj ukrepajo pred naslednjim srečanjem tega organa junija.

Agencija Reuters je poročala, da finančni ministri in centralni bankirji držav v osnutku pisma pozivajo Odbor za finančno stabilnost (FSB) s sedežem v Švici naj pred naslednjim srečanjem skupine G7 v Nemčiji pospeši “dosledno in celovito ureditev”.

Skupino G7 sestavlja sedem največjih razvitih industrijskih gospodarstev – Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike – ter Evropska unija.

Pismo prihaja po zadnjem zlomu na trgu kriptovalut, ki ga je deloma sprožila odprava vezave algoritemskega stablecoina TerraUSD (UST) 8. maja, ko je UST prvič zdrsnil iz vezave na ameriški dolar.

Ko je stablecoin UST zdrsnil s cene 1 USD je fundacija Luna Foundation Guard skupina za podporo ekosistema Terra, posodila 750 milijonov USD (710 milijonov EUR) v bitcoinih in še 750 milijonov USD v UST, da bi ponovno vzpostavila vezavo TerraUSD na ameriški dolar. Prodaja Bitcoina je še povečala pritisk na znižanje vrednosti BTC in verjetno poslabšala trenutni kriptovalutni zlom.

Po podatkih družbe CoinMarketCap je trg kriptovalut od 8. maja izgubil 302,1 milijarde dolarjev vrednosti.

Regulatorji v ZDA in po svetu imajo očitno v mislih Terro. Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je med zaslišanjem v kongresu prejšnji teden izpostavila propad družbe Terra kot primer, kako bi lahko stablecoini “predstavljali tveganje za finančni sistem” – čeprav je pozneje pojasnila, da sistem trenutno ni ogrožen.

Vir: decrypt.co