Piše: C. R.

Banka Kanade je zaskrbljena, da bi dejavniki, ki spodbujajo rast cen, kot so motnje v oskrbi in z njimi povezani stroškovni pritiski, lahko trajali dlje, kot je bilo pričakovano, kar bi povzročilo trajnejšo inflacijo, je v četrtek povedal uradnik.

Namestnik guvernerja Toni Gravelle je poslovnemu občinstvu povedal, da je veliko upanja, saj se okrevanje po pandemiji pospešuje. Vendar pa je dejal, da je zaradi skupne inflacije, ki je “precej nad” kontrolnim razponom centralne banke 1-3%, bolj zaskrbljujoče tveganje, da bo ostala nad ciljno vrednostjo.

“Če se bodo motnje v oskrbi in s tem povezani stroškovni pritiski nadaljevali dlje, kot je bilo pričakovano, ter če se bo nadaljevalo močno povpraševanje po blagu, se bo povečala verjetnost, da bo inflacija ostala nad našim kontrolnim območjem,” je dejal.

“To bi lahko vplivalo na inflacijska pričakovanja in prispevalo k pritiskom na plače, kar bi povzročilo drugi krog zvišanja cen,” je dejal. Letna inflacija je oktobra znašala 4,7%, kar je najvišja raven po februarju 2003.

Gravelle je ponovil, da centralna banka pričakuje, da bo inflacija do leta 2022 ostala visoka, v drugi polovici leta pa se bo znižala nazaj na ciljno raven 2%. Banka je v sredo v skladu s pričakovanji ohranila svojo ključno obrestno mero čez noč pri 0,25 % in ponovila usmeritve, da bi do prvega zvišanja lahko prišlo že aprila.

Vir: fxempire.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj