Piše: C. R.

V ponedeljek je cena bitcoina padla pod 40.000 dolarjev (37.231 evrov) medtem, ko so bile druge kriptovalute v rdečih številkah. Do tega je prišlo, ker vlagatelji ostajajo previdni glede razmer v Ukrajini in možnosti zvišanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Federal Reserve. Vojna kriza je še bolj razburila javno mnenje. V zadnjih 24 urah se je globalni tržni kapital kriptovalut zmanjšal za več kot 2 % in je znašal 1,81 bilijona dolarjev.

Dnevi, ko je vrednost bitcoina (BTC) poskočila za več kot 1.000 odstotkov nato pa po mnenju makroanalitika padla za 80 odstotkov so mimo.

Generalni direktor družbe Fidelity Jurrien Timmer svojim 107.700 sledilcem na Twitterju v nedavni temi na Twitterju sporoča, da bodo dramatična odkritja cen, ki jih je cena BTC doživela med prejšnjimi bikovskimi trgi verjetno stvar preteklosti, saj bodo institucionalni vlagatelji sprejeli glavno kriptovaluto.

“Do nedavnega je bitcoin med bikovskimi trgi pogosto presegal svojo notranjo vrednost navzgor med medvedjimi trgi pa navzdol. Šlo je za igro zagona z malo ali nič odpora, dokler trend ni dosegel izčrpanosti.”

Po Timmerjevih besedah Bitcoin zdaj sledi krivulji povpraševanja, ki temelji na širitvi omrežja oziroma številu ljudi, ki se zgrinjajo k BTC.

Temeljni podatki o bitcoinih so prikazani na spodnjem grafikonu. Krivuljo ponudbe določa model S2F (razmerje med zalogo in tokom), krivuljo povpraševanja pa razvoj omrežja (Metcalfejev zakon). V zadnjih mesecih je cena Bitcoina odstopala od modela S2F in namesto tega objemala rožnato črto (model povpraševanja).

Zaradi modela povpraševanja je Bitcoin po Timmerjevem mnenju učinkovit dvosmerni trg na katerem vlagatelji med popravki cen kopičijo BTC in jih med rastjo vrednosti učinkovito raztovorijo.

Analiza cene Bitcoina
Cena bitcoina je padla pod 40.500 dolarjev (37.696 evrov) s čimer se je znašla v negativnem območju. V bližini meje 40.000 dolarjev se gradi prvi večji odpor. Cena se mora ustaliti nad ravnjo 40.500 dolarjev, da bi se začel trend naraščanja. Če bitcoinu ne bo uspelo prebiti ravni odpora 40.000 dolarjev, se lahko nadaljuje padec.

Prišlo je do preboja pod 38.800 dolarjev (36.114 evrov), kar bi lahko kovanec potisnilo pod območje podpore 37.500 dolarjev (34.904 evrov). V času pisanja članka se bitcoin trguje pri 38.647 dolarjih (35.971 evrov) in se je znižal za več kot tri odstotke.

Vir: coinpedia.org

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj