Piše: C. R.

Po poročanju lokalnega vira novic Obozrevatel dva največja ukrajinska trgovca s tehnologijo, Techno Їzhak in Stylus, zdaj sprejemata Bitcoin kot plačilo za blago in storitve.

Whitepay, ponudnik plačilne infrastrukture, deluje kot okvir za olajševanje transakcij med strankami in trgovci. WhiteBIT je ena največjih borz kriptovalut v Evropi, medtem ko Whitepay deluje znotraj njenega ekosistema.

Tako Techno Їzhak kot Stylus sprejemata bitcoine za spletne nakupe in na svojih skupaj več kot 100 posameznih maloprodajnih mestih. Plačila potekajo z uporabo prilagojenega sistema Whitepay za prodajna mesta (POS), ki za transakcije v trgovinah natisne kodo QR na računu. Ta postopek trgovcem omogoča vpogled v menjalni tečaj, vrsto transakcije, omrežje, plačane provizije in trajanje transakcije.

Po ruski invaziji sta se zanimanje in komercialna uporaba bitcoinov v Ukrajini znatno povečala. Predsednik Zelenksy je marca podpisal zakon o ukrepu “O virtualni valuti”, ki je Bitcoinu zagotovil pravni okvir za delovanje v državnem gospodarstvu. Pred podpisom zakona je zakonodaja vladi prepovedovala prejemanje donacij v Bitcoinu.

Po sprejetju zakona se je povpraševanje po Bitcoinu kot dnevnem menjalnem sredstvu znatno povečalo, kar je povzročil porast donacij v Bitcoinu za državljane in organizacije za vojaško pomoč.

Ukrajinski minister za digitalno preobrazbo Mihajlo Fedorov je nedavno sporočil, da je bilo prek Bitcoina in drugih kriptovalut prejetih 54 milijonov dolarjev pomoči, ki je bila uporabljena za financiranje namenske vojaške podpore.

Vir: btctimes.com