Piše: C. R.

Evropski trgi so se na začetku drugega četrtletja v petek okrepili saj so pogovori med Rusijo in Ukrajino še naprej vplivali na razpoloženje vlagateljev.

Vseevropski indeks Stoxx 600 je v začetku trgovanja pridobil 0,4 %, pri čemer so se banke in trgovci na drobno povzpeli za 1,3 % medtem, ko so delnice naftnih in plinskih podjetij zdrsnile za 0,4 %.

Kar zadeva gibanje cen posameznih delnic se je britansko oglaševalsko podjetje S4 Capital povzpelo za 6,6 % in tako vodilo na borzi Stoxx 600 saj se je po četrtkovih izgubah, ko je zaradi zamude pri reviziji umaknilo četrtletne rezultate vrnilo v prvotno stanje.

Na dnu indeksa je švedski nepremičninski razvijalec SBB padel za 7,7 %.

Evropske delnice so se znašle v prvem izgubljenem četrtletju v zadnjih dveh letih potem, ko so v četrtek zaključile sejo in od začetka leta padle za 6,3 %.

Mirovni pogovori med Rusijo in Ukrajino so doslej obrodili le malo sadov saj so Kijev in njegovi zahodni zavezniki še vedno skeptični glede namenov Moskve in legitimnosti njene zaveze o delnem vojaškem umiku na severu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem opozoril, da bo od petka dalje ustavil izvoz plina v “neprijazne” države, če te ne bodo plačevale v rubljih, kar je še povečalo zaskrbljenost glede svetovne oskrbe z energijo. Vendar so evropski voditelji sporočili, da ta zahteva ne bo veljala za evropske odjemalce Rusije.

Trgi v azijsko-pacifiški regiji so se v petek po nočnih izgubah na Wall Streetu umaknili, zasebna raziskava pa je pokazala, da se je kitajska proizvodna dejavnost marca skrčila, saj se država bori z najhujšim izbruhom Covid-19 od začetka pandemije.

Terminske pogodbe na ameriške delnice so se v petek zvišale saj so vlagatelji pričakovali uradno poročilo ministrstva za delo o delovnih mestih za marec, ki bo objavljeno ob 13.30 po londonskem času.

Zdi se, da so se vlagatelji v ZDA za zdaj otresli težavnega kazalnika recesije na trgu obveznic, ki se je sprožil po četrtkovem zaključnem zvonjenju na Wall Streetu. Dvoletna in desetletna donosnost državnih zakladnic se je prvič po letu 2019 obrnila navzdol.

Na področju podatkov bodo ob 10. uri po londonskem času objavljeni hitri odčitki inflacije v euro območju, pri čemer je inflacija v bloku rekordno visoka.

Vir: cnbc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj