Piše: C. R.

Bitcoin se je v zadnjem tednu gibal vstran z 0,7-odstotnim dobičkom saj se trguje pri 42.709 USD (37.845 EUR). Prva kriptovaluta po tržni kapitalizaciji se je obdržala na kritični podpori saj je bila zavrnjena na srednjem območju trenutne ravni.

Po nedavnem poročilu kriptoanalitika banke Bitbank Yuya Hasegawa je Bitcoin doživel prodajni pritisk, ki ga je sprožila možnost spremembe monetarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (FED). Poleg tega bi se lahko trg kriptovalut odzval na povečanje napetosti v zvezi z razmerami med Rusijo in Ukrajino.

Ruska federacija je v zvezi s kriptovalutami podala več spodbudnih napovedi, kot trdi Hasegawa pa bi se lahko država pripravljala na uporabo digitalnega premoženja v primeru, da se razmere zaostrijo v popoln konflikt z Ukrajino in posredovanje zveze Nato. Analitik je dejal: “V primeru, da se bo to zgodilo je treba vzeti v obzir, da se bo v prihodnje zgodila nevarnost, da bo prišlo do krize:

(…) ta poteza je lahko premetena priprava za izogibanje morebitnim finančnim sankcijam kot je izključitev iz sistema SWIFT, ki bi se lahko uveljavile, ko bi država začela napadati Ukrajino. Če je tako bi to lahko pomenilo slab tisk za bitcoin in kriptoindustrijo kot celoto ter morda sprožilo razpravo o nadaljnji ureditvi čezmejnega kriptoplačevanja.

Po tem scenariju bi lahko bitcoin razširil svoje dobičke saj bi vlagatelji pridobili kriptovaluto in plemenite kovine, da bi zaščitili svoje premoženje. Vendar bi lahko bili vsi dobički kratkotrajni, če bodo razmere v Rusiji in Ukrajini vplivale na ameriški borzni trg.

Podatki družbe Material Indicators kažejo, da bi lahko Bitcoin doživel podporo okoli območja 41.000 USD (36.331 EUR) saj se na teh ravneh nahaja 10 milijonov dolarjev (8,8 milijonov evrov) naročil za nakup. 40.500 USD (35.888 EUR) bi lahko ublažilo morebitne padce, če prejšnje ravni ne bi bile uspešne, 39.700 USD (35.179 EUR) pa bi delovalo kot zadnja obrambna linija pred vrnitvijo na prejšnje najnižje ravni.

V smeri navzgor se bitcoin sooča z velikim odporom saj je samo na ravni 44.000 USD (38.989 EUR) več kot 20 milijonov dolarjev (17,7 milijonov evrov) naročil povpraševanja. Ta naročila bi lahko preprečila, da bi morebitni prihodnji bikovski zagon pridobil pomemben teren lahko pa delujejo tudi kot psihološka ovira in bi jih lahko odstranili, če bi trg pokazal moč.

Vlagatelji v bitcoin zmanjšujejo tveganje svojih pozicij
Ločeno poročilo podjetja Glassnode Insights se strinja s Hasegawovo tezo in strahovi o morebitnem konfliktu med Rusijo in Ukrajino. Te negotovosti je sektor izvedenih finančnih instrumentov ovrednotil s “krivuljo terminske strukture terminskih pogodb do marca”.

Vlagatelji v bitcoin in kriptovalute zmanjšujejo tveganje na svojih pozicijah v terminskih pogodbah in prevzemajo prodajne opcije, da bi se zavarovali pred morebitnimi prihodnjimi negativnimi učinki. Glassnode je dodal: “V tem trenutku se je na trgu pojavilo veliko število terminskih pogodb, ki so bile sklenjene na podlagi terminskih pogodb”

Hkrati je dinamika ponudbe v verigi izjemno stabilna, kar verjetno kaže na to, da so vlagatelji pripravljeni preživeti vso nevihto, ki je pred njimi in za varovanje pred tveganji raje uporabljajo izvedene finančne instrumente. Na splošno to kaže na nadaljnje zorenje trga bitcoinov saj se povečuje likvidnost na voljo pa so tudi celovitejši instrumenti za obvladovanje tveganj.

Zdi se, da promptni sektor in prilivi v verigi BTC delujejo v korist bikov in zavračajo strah pred razmerami v Ukrajini in Rusiji.

Vir: newsbtc.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj