Piše: C. R.

Glede na tedensko poročilo CoinShares o tokovih skladov digitalnega premoženja so naložbeni produkti digitalnega premoženja prejšnji teden zabeležili rekordne odlive v skupni vrednosti 423 milijonov dolarjev (402 milijonov evrov).

Zanimivo je, da so kanadski vlagatelji predstavljali skoraj vse odlive za naložbene produkte v kriptovalute, pri čemer so to številko delno izravnali prilivi iz petih drugih držav v vrednosti 70 milijonov dolarjev (66 milijonov evrov).

Demografski podatki
Vlagatelji iz ZDA so prejšnji teden z 41 milijoni dolarjev (38 milijonov evrov) predstavljali več kot polovico prilivov.

Medtem so prilivi iz Nemčije in Švice znašali 11 milijonov oziroma 10,4 milijona dolarjev. Nasprotno so Brazilci in Avstralci prispevali manjše prilive v višini 1,6 milijona dolarjev in 1,4 milijona dolarjev.

Skupno so odlivi znašali 422,8 milijona dolarjev, kar predstavlja največji tedenski odliv institucionalnih vlagateljev od začetka beleženja v sistemu CoinShares.

Za primerjavo, januarja letos je ta številka znašala 198 milijonov dolarjev (188 milijonov evrov), kar je več kot dvakrat več odlivov prejšnjega tedna.

Medtem, ko se prilivi v neko sredstvo lahko štejejo za spodbudne je odliv opredeljen kot znesek umika kovancev iz denarnic na borzi, kjer se vlagatelji iz določene kriptovalute preselijo v druga sredstva, bodisi v gotovino, različne kriptovalute ali kako drugače.

Odliv produktov BTC
V poročilu je bilo izpostavljeno tudi, da so investicijski produkti, ki ponujajo izpostavljenost Bitcoinu (BTC), doživeli odlive v vrednosti 453 milijonov dolarjev – s tem so bili izbrisani vsi prilivi v zadnjih šestih mesecih, sredstva v upravljanju (AUM) Bitcoina pa so znašala 24,5 milijarde dolarjev, kar je najmanj od začetka leta 2021. Pri produktih Solana (SOL) so bili zabeleženi odlivi v višini 100.000 USD.

Odliv produktov BTC v preteklem tednu je pretoke od začetka leta do danes (YTD) skoraj potisnil v negativno vrednost.

Od 14. junija je bilo namreč na vseh borzah s kriptovalutami umaknjenih več kot 108.200 bitcoinov. Največja kriptovaluta na svetu trenutno trguje po ceni okoli 21.000 USD, kar je 69 % manj od njenega doslej najvišjega zneska 69.044 USD, ki je bil postavljen novembra 2021.

Cene kriptovalut so padle zaradi medvedjega razpoloženja po tem, ko je ameriška centralna banka Federal Reserve odpravila pandemične spodbujevalne ukrepe. Kljub temu velja omeniti, da so BTC in altcoini ustvarili nominalne dobičke, potem ko je Fed 15. junija zvišal referenčno obrestno mero za 0,75 %, kar je bilo največje zvišanje v zadnjih 28 letih.

Še več, poročilo je pokazalo, da so naložbeni produkti, ki ponujajo izpostavljenost kratkemu pozicioniranju cene BTC, prejšnji teden ustvarili največje prilive v višini 15,3 milijona USD. To je mogoče pripisati podjetju ProShares, ki je 22. junija v ZDA prvič v zgodovini uvedlo sklad za trgovanje na borzi (ETF) s kratko pozicijo Bitcoina.

Sklad Bitcoin Short Strategy ETF (BITI) vlagateljem omogoča prevzemanje kratkih pozicij na trgu, ne da bi sami imeli v lasti BTC, na dan uvedbe pa se je z njim trgovalo s slabimi 183.300 delnicami. Naslednji dan je obseg trgovanja poskočil za skoraj štirikrat, na 886.200 delnic v vrednosti približno 36,2 milijona dolarjev.

Nazadnje, naložbeni produkti Ethereum (ETH) so prejšnji teden zabeležili prilive v višini 10,9 milijona dolarjev, vendar so od začetka leta do danes zabeležili odlive v skupni vrednosti 448,3 milijona dolarjev, zaradi česar so med institucionalnimi vlagatelji letos najmanj priljubljena naložbena izbira.

Januarja letos so vlagatelji iz produktov digitalnega premoženja vsak teden v povprečju umaknili 61 milijonov dolarjev.

Vir: fxempire.com